REŠETKASTA pita – savršen spoj prhkog tijesta, maka i jabuka

Radi se o neodoljivo finom desertu kojem je teško odoljeti. Želite li još zdraviju varijantu, obično brašno zamijenite integralnim, a umjesto šećera stavite med.

Sastojci:

Tiijesto: 400 g brašna, 200 g maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 4 žlice kiselog vrhnja, 1/2 praška za pecivo

Nadjev: 300 g mljevenog maka, 150 g šećera, 50 g maslaca, dl slatkog vrhnja, 50 g žutih grožđica, 1/4 vrećice praška za pecivo, 3 žlice pirea od jabuke, bjelanjaka za premazivanje

Priprema:

Pjenasto umutite maslac, jaja i šećer. Zatim dodajte vrhnje, brašno i prašak za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite na hladnome mjestu pola sata i podijelite u dva dijela. Dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini u veličini okruglog kalupa za pitu i valjkom prebacite na namašćeni lim posipan brašnom., pišu 24sata.hr

Tijesto premažite pireom od jabuke ili marmeladom. Pomiješajte mak, šećer, grožđice, prašak za pecivo, rastopljeni maslac i vrhnje. Ravnomjerno je rasporedite po tijestu. Drugi dio razvaljanog tijesta izrežite na tanke trake i posložite po nadjevu u obliku rešetke. Premažite umućenim bjelanjkom i pecite na 170°C, 40 minuta.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije