Cijelo vrijeme rižu ste kuhali pogrešno

Uvjereni ste da ste pravi gurmani i da u pripremi jednostavnih kulinarskih recepata ne možete pogriješiti? Možda se i varate jer, naime, izgleda da većina nas pogrešno kuha – rižu. Ne samo da je krivo kuhamo već načinom pripreme riže riskiramo pojavu zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili raka.

Znanstvenici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u riži nalaze visoke količine arsena. Zato poručuju da je jedini zdravi način za kuhanje riže taj da je ostavite da prokuha u puno vode ili da je ostavite da odstoji u vodi preko noći.

Slijedite sljedeće korake za pravilno pripremanje riže:

  • ostavite rižu da odstoji vodi preko noći
  • ispirite je sve dok voda ne postane bistra
  • ocijedite rižu
  • rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
  • ostavite da prokuha i smanjite vatru te ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha.
  • Ostavite li rižu da odstoji preko noći, za čak 80 posto smanjit ćete količinu štetnih sastojaka u ovoj namirnici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije