Aluminijska folija mnogima je u kućanstvu nezaobilazni dodatak pri pripremi ili pohranjivanju jela.
No stručnjaci upozoravaju da njezina uporaba nije tako bezazlena. Štoviše, ako se njome koristite na pogrešan način, može biti i vrlo opasna po zdravlje, piše simplecapacity.com.
Pečenje krumpira ili ribe u foliji, primjerice, jedan je od primjera koji biste svakako u budućnosti trebali izbjegavati, savjetuju. Folija pri zagrijavanju, primjerice kod pečenja, otpušta količine aluminija koje su izuzetno štetne za naše zdravlje. Taj aluminij s namirnica unosimo u naš organizam, a posebice je opasan za djecu, pokazalo je nedavno istraživanje. Iako se činila kao vrlo “zahvalan alat” u kuhinji, stručnjaci upozoravaju da se aluminijska folija ne bi smjela koristiti tako da se zagrijava. To znači izbjegavanje pečenja, podgrijavanja ili stavljanja vrućih namirnica u aluminijsku foliju. Trebali bismo je upotrebljavati isključivo u hladnom okruženju, a to znači i izbjegavanje uporabe pribora za jelo i posuđa od aluminija s toplim ili vrućim namirnicama.
– Što je temperatura veća, više aluminija otpušta se u namirnice, a nikako je ne bi trebalo koristiti u kombinaciji s namirnicama poput rajčica, agruma i začina, objašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora studije koji upozorava da često unošenje aluminija u naš organizam može dovesti do ozbiljnih bolesti poput osteoporoze i Alzheimerove bolesti.
Najbolji pokazatelj da se naše tijelo bori s prevelikom količinom aluminija jest povišena razina kalcija, što može prouzročiti taloženje u kostima. Ranija istraživanja pokazala su da je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno dosta aluminija nataloženog u moždanom tkivu, a to je otkriveno obdukcijom nakon smrti oboljelih.