Evo zašto biste uz obrok trebali piti – pivo!

Dobro je poznato da umjerena konzumacija piva može povoljno djelovati na zdravlje, a zaštitni učinci odnose se ponajprije na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i kognitivnog slabljenja. Ne treba zanemariti ni učinak na smanjenje razine stresa, povećanje socijalizacije i zbližavanje s prijateljima, što je također znanstveno dokazano. Umjereno znači 1 pivo (3 dl) dnevno za žene i 2 piva (6 dl) dnevno za muškarce, a prekomjerno konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića djeluje razorno i na zdravlje tijela, i na psihu, i na okolinu. S druge strane, postoje skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku od alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, kardijalnim aritmijama, depresijom te bolestima jetre i pankreasa.

Također, vrlo je važan način na koji konzumiramo pivo. Poželjno je ravnomjerno rasporediti unos tijekom tjedna u obliku umjerene konzumacije, a tzv. vikend-opijanje pokazalo se nepoželjnim za zdravlje. Takav način konzumacije alkohola svojstven je adolescentima, koji najčešće tijekom tjedna apstiniraju, a tijekom vikenda u kratkom razdoblju unose tjednu dozu alkohola.

Veliku važnost za pozitivne učinke umjerene konzumacije piva znanstvenici pripisuju načinu pijenja, a poželjne su upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu – konzumacija umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Iako se na Mediteranu još uvijek češće pije vino, istraživanja pokazuju kako se u nekim mediteranskim zemljama znatno povećala naklonost pivu, a i u Hrvatskoj svjedočimo takvim trendovima. Sa sve većim izborom piva dolazi i povećanje kulture konzumacije piva i umijeće sparivanja različitih vrsta piva s odgovarajućim jelima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije