Cikla je prava zimska supernamirnica, a većina ljudi je voli jesti kuhanu, na salatu. Ali to je prava šteta jer termičkom obradom cikla gubi neke dragocjene sastojke.
Cikla obiluje folnom kiselinom pa se posebice preporuča trudnicama, a ne treba zanemariti niti antioksidanse koje sadrži, a koji štite naš organizam od slobodnih radikala, dakle od raznih bolesti i preranog starenja.
Za njenu karakterističnu crvenu boju zaslužan je pigment betacyanin koji se apsorbira u krv i povećava protočnost kisika.
Antikancerogena svojstva cikle
Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva, piše Alternativa za vas.
Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%, normalizira krvni tlak, a redovita konzumacija može spriječiti proširene vene.
Željezo iz cikle čisti organizam od toksina pa je ovo povrće učinkovito u liječenju mnogih bolesti uzrokovanih toksinima.
Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom od mrkve odličan je lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.