Društvene mreže, ali i mediji, prepuni su objava o zanimljivoj slastici zanimljivog naziva – magičan kolač.
Da kolač opravdano nosi ovo ime, pokazalo se vrlo brzo jer njegova jednostavna priprema, ali i bogatstvo okusa osvaja mnoge diljem svijeta. I to dokazuju objavama na društvenim mrežama zbog čega je ova slastica postala jedna od poznatijih, a iz mnogih se kuhinja počeo širiti primamljiv miris ovog kolača. Jedna smjesa, jedan kalup, a kolač od tri sloja. Kako?
Ako i vi želite doznati što je to toliko oduševilo mnoge, donosimo vam recept.
Recept za magični kolač
4 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
120 grama šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
113 grama otopljenog i ohlađenog maslaca
115 grama brašna
jedna jušna žlica vode
480 ml mlakog mlijeka
naribana korica naranče
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva dok pripremate smjesu. Pomiješajte naribanu koricu naranče (domaće, neprskane) s brašnom. Otopite maslac i pustite da se malo ohladi.
Istucite mikserom žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte maslac i žlicu vode te nastavite miksati. Postupno dodajte brašno i mlijeko, na kraju i vaniliju. U novoj posudi napravite od bjelanjaka čvrsti snijeg (miksajte bjelanjke s malo šećera mikserom na najjačoj brzini miksera, op.a). Snijeg od bjelanjaka kuhačom lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka.
Dobivenu smjesu ulijte u željeni kalup za pečenje i pecite u pećnici oko sat vremena ili dok korica ne pozlati.
Ako želite čokoladnu varijantu kolača, samo u smjesu prilikom miksanja dodajte čokolade.
Ako se pitate kamo su nestala tri sloja ovoga kolača, evo odgovora: Kada se kolač ohladi i narežete ga na željene oblike, vidjet ćete da su tu. Zaista čarobno, zar ne?
U slast!