Špageti s bolonjeze umakom jedno je od omiljenijih jela djece i odraslih.
I dok ga svatko radi na svoj način i ima neki tajni sastojak ili način pripreme, većina ipak u pripremi ovog jela griješe u nečemu što Talijane, čini se, jako iritira.
Jednom je iz Španjolske stigao prigovor Britancima da je njihov Jamie Oliver “uništio bolonjeze”, misleći pritom na njegov način pripreme, a sada je prigovor stigao i od Talijana.
Kuhar i vlasnik restorana Carluccio`s, Antonio Carluccio, rekao je da Britanci “masakriraju” ovo jelo dodajući u umak puno “teških” začina.
Govoreći na književnom festivalu Cheltenham, Carluccio je rekao da je ostao zbunjen kada je prvi put naišao na meni u LondOnu na kojem je u ponudi bilo jelo: špageti s bolonjezom.
Takvo jelo ne postoji u Italiji, tvrdi Carluccio za Telegraph i napominje da se u Italiji umak bolonjeze servira s tagliatellama i bez dodataka ikakvih začinskih biljaka.
I dok bi se mnogi sad mogli zapitati “dobro, u čemu je problem?”, Carluccio poručuje da smo svi “netalijani” opsjednuti time da, kad je riječ o talijanskoj kuhinji, u jela dodajemo bosiljak, češnjak, origano…
To je krivo, a bolonjeze je toliko važno jelo u italiji da je talijanska Gospodarska komora zatražila od talijanske Akademije kuhanja da napiše službeni talijanski recept za pripremu ovog jela. Taj zahtjev je upućen još davne 1982.
Rezultat je bio “jednostavan” umak od govedine, pancete, luka, mrkve, celera, umaka od rajčice, bijelog vina I – mlijeka!
I ono najvažnije: nema začinskog bilja.