FOTO Specijaliteti Španjolske i Varaždina oduševili nepca u atriju Starog grada

Varaždinci već nekoliko dana uživaju u šapanjolskoj glazbi, danas su dobili priliku i da okuse i nešto o tradicionalne španjolske kuhinje. U sklopu Varaždinskih baroknih večeri, poznati varaždinski kuhar Damir Crleni i kuhar španjolske ambasade Amir Orajac.

– Pošto je Španjolska zemlja pratner na Varaždinskim baroknim večerima pripremili smo nešto hrvatskih i španjolskih jela. Što se varaždinske strane tiče, pripremili smo habsburšku juhu, varaždinski klipić, pogačice od bučinih koštica, goveđi file Patačić, pisanica Zackmardy, vidovečka gibanica, trnovečka makovnjača. To su sve naša jela koja su na neki način zaštićena, a prezentirali smo ih gostima koji će kasnije biti na koncertu – kazao nam Damir Crleni.

Rekao je i ponešto o sličnosti između španjolske i hrvatske kuhinje.

– Naša i njihova kuhinja nemaju baš sličnosti. Kušali smo danas pršut Patanegro, tradicionalni proizvod od divlje svinje, i moram reći da nije nimalo karakterstičan i sličan našim pršutima. I druga jela koja pripremaju su malo drugačija, paella koja našim gostima izgleda kao neki rižoto, a zapravo je ima puno detalja koji nisu kao klasični sočni rižoto, već je to suši rižoto i unutra se miješa i riba, i meso, i začini koji daju boju i okus tom rižotu. Ima i raznih pita, od krušnog tijesta, povezaih mesom i povrćem – dodao je Damir.

Što se utjecaja povijesti na suvremeno kulinarstvu tiče, stvari su i više no dobre.

– Recepti koji su nam ostali još i razdoblja baroka postali su prepoznatljivi. Nude se u pojedinim našim restoranima, pokušavaju se spajati tradicijske namirnice koje su bile poznate i prije u našem kraju, trebaju zadržati okus i izgleda kakav su nekad imale. To pokušavamo učiniti, ne samo kroz ovu kuhinju koju smo danas ponudili, već i u drugim prilikama.

A kako su Španjolci utjecali na odabir večerašnjeg menua?

– Španjolski veleposlanik je bio kod nas na jednom radnom sastanku gdje je on izrazio želju koja jela želi, pozvali smo kuhara iz veleposlanstva, Amira, da bude gost u našem hotelu i, eto, cijeli dan smo se družili. On je pokušao jasno dočarati španjolsku kuhinju, uz sugestije ljudi koji rade u veleposlanstvu, oni su dodali detalje – zaključio je Crleni.

Drugi dio tima, kuhar u šapnjolskom veleposlanstvu Amir Orajac, pobrojao je španjolske specijalitete.

– Pripremili smo za Varaždinske barokne večeri paellu, tipično španjolsko jelo, hobotnicu, na katalonski način, sa krumpirom i omlet od krumpira. Potrudili smo se da svima bude ukusno. Inače u veleposlanstvu vole svakakva jela, tradicionalnu hrvatsku kuhinju, internacionalnu, svjetski su ljudi, vole sve. No od hrvatske kuhinje, posebno vole štrukle – kazao je kuhar španjolske ambasade Amir Orajac.

Sve u svemu, španjolska i domaća varaždinska kuhinja, uz sve različitosti spojile su sve najbolje od ta dva svijeta.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije