Pizza je već godinama jedno od najpopularnijih jela, ali ona spremljena kod kuće nikada nije ista kao one u pizzeriji. Mora postojati neka tajna zanata, koju znaju vrhunski pizza majstori. A najbolja među vrhunskima je Kristina.
“Danas pizze više nisu takozvani fast food. Naravno, može se doma raditi, ali ovo je postalo nešto sasvim drugačije”, kaže pizza majstorica Kristina Halužan.
Iako su pizza majstori većinom muškarci, ona je u dvije godine, koliko radi pizze, već dva puta pobijedila na domaćim kupovima. A na svjetskom natjecanju u Rimu osvojila je 16. mjesto među 400 natjecatelja iz svih krajeva svijeta. A počela je sasvim slučajno!
“Moja priča je veoma smiješna. Počela sam prati suđe i završila sam na pizzama”, otkriva Kristina.
Prvo su je privukle akrobacije s tijestom, no s vremenom je shvatila da je dobra pizza izazov. Natjecanja su joj zabavna ali, kaže, ona ih ima svaki dan.
“Meni je tu kada radim svaki dan natjecanje”, kaže.
Uz sve uspjehe, Kristina bi trebala znati tajnu dobre pizze. Ona se, kaže, krije u jednostavnosti.
“Bitno je da se zna što je na pizzi i koji su okusi”, otkriva Kristina.
Glavni sastojak je tijesto i jako je važno kako se ono priprema. Gdje god se pizza radila.
Tijesto mora biti s dosta velikom hidratacijom. Koristimo četiri sastojka koja su bitna za tijesto, to su voda, kvas, brašno i sol. Što je veća hidratacija to je mekše tijesto i puno je bolje za razvlačenje. Istiskujemo rubove, zrak prema rubovima. Rub mora biti što veći i mora biti što više zraka u rubovima, ne smije tijesto u rubovima biti zbijeno. Mora biti dosta zraka, mora biti što više rupica i mora biti prhko u ustima kod pečenja, zato temperatura mora biti dosta velika da pizza bude što kraće u peći. Najviše može biti 60 sekundi u peći”.
I to na 600 stupnjeva. Kod odabira sastojaka važno je da su kvalitetni, a sve se drugo slaže kako kome odgovara. Umjerenost je bit, i u pripremi i u zalogaju.