Zabava za sve generacije: Napravite sendvič od sladoleda!

Vrlo jednostavno, sendvič sladoled smrznuta je slasna i osvježavajuća slastica napravljena od sloja sladoleda između dva keksa ili biskvita.

Još je davne 1894. godine u kuharicu Ralpha Greena uvršten vrlo jednostavan recept za sendvič sladoled: “Narežite na tanke kriške biskvit (pound cake), brzo ih namažite sladoledom po želji i spojite kriške. Ako želite, u svaki sendvič možete staviti 2 vrste sladoleda. Servirajte odmah…”.

Početkom 20. stoljeća sladoled sendvič populariziran je i to osobito u New Yorku zahvaljujući nekoliko objava u novinama. 1900. godine New York Tribune slikovito opisuju mladog lokalnog poduzetnika koji je za jedan cent prodavao dva mala vafla “spojena” s pola cm debelim slojem sladoleda. Potražnja za ovom poslasticom je bila velika pa je mladić jedva stizao zadovoljiti potražnju, osobito nakon što je sendvič sladoled postao hit među brokerima Wall streeta. Ubrzo su se ulični prodavači u New Yorku počeli prodavati imitacije sendviča sladoleda., piše Gastro24sata.hr

Danas je sendvič sladoled standardan industrijski proizvod koji je puno sofisticiraniji nego što je bio prije stotinjak godina pa priprema ove delicije kod kuće ipak zahtijeva malo truda, osim ako jednostavno ne namažete sloj sladoleda na jedan keks i poklopite ga drugim.

Donosimo vam recept za sendvič sladoled!

Sastojci:

1/2 šalice maslaca
1/2 šalice šećera
1 jaje
žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice brašna
1/4 šalice kakao praha
malo soli
1 l sladoleda po želji
Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U međuvremenu na laganoj vatri dobro miješajući rastopite 1/2 šalice maslaca. Maslac treba dobro otopiti, ali ne i dozvoliti da počne kuhati.

U posudi zatim pomoću pjenjače ili miskera dobro pomiješajte otopljeni maslac i 1/2 šalice šećera. Smjesi dodajte 1 jaje i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i opet dobro promiješajte.

Zatim dodajte 1/2 šalice brašna, 1/4 šalice kakao praha i malo soli i miješajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. U lim za pečenje stavite papir za pečenje i pripremljenu smjesu ravnomjerno izlijte na nju. Pecite oko 10 minuta, sve dok biskvit ne bude suh na dodir i rubovi se lagano počinju odvajati od lima.

Biskvit premjestite na ravnu površinu i prerežite na pola.

Željeni sladoled izvadite iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi da malo omekša. Jednu polovicu biskvita namažite sladoledom i poklopite drugom polovicom biskvita.

Čvrsto zamotajte sendvič plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na minimalno 2 sata, a najbolje preko noći. Prije serviranja sendvič sladoled narežite u željeni oblik.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije