Chef Branko Ognjenović savjetuje kako ljeti jesti što laganija i slanija jela. Činjenica je kako ljeti gubimo više tekućine zbog čega savjetuje da koristimo više soli u svakodnevnoj prehrani radi elektrolita u tijelu., piše na Gastro.24sata.hr
Preporučuje lagana i brza jela puna minerala i škroba kako bi organizam lakše probavio hranu. Riba i lagana hrana svakako je najbolji izbor za vrijeme ljetnih vrućina dok mesoljupcima savjetuje da ga kombiniraju s povrćem. Osvježenje možete pronaći u cijeđenim sokovima od cikle, mrkve, celera i svega čime nas “priroda okružuje”, kako savjetuje Branko Ognjenović.
Špageti s tikvicama za 4 osobe:
Špageti 0, 50 kg • Tikvice 0,20 kg • Crvena svježa paprika 1 kom. • Sol i papar po potrebi • Maslac 2 žlice • Svježi bosiljak 10 listića
Priprema: Na maslacu naglo prepržimo tikvice narezane na dugačke rezance i papriku na kockice. Začinimo solju i paprom, i dodamo kuhane špagete u slanoj vodi. Servirane špagete posipamo sitno kosanim svježim bosiljkom.
Široki rezanci sa bademima, orasima, cherry rajčicomi rikolom za 4 osobe:
• Široki rezanci 0,35 kg • Cherry rajčica 0,20 kg • Bademi 0,05 kg • Rikola 0,05 kg • Orasi 0,05 kg • Maslinovo ulje 0,05 l • Sol, papar po potrebi
Priprema: Široke rezance skuhajte da budu al dente. Cherry rajčicu operite i narežite na četvrtine. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte rajčice malo ih prepržite te im dodajte bademe, orahe i začinite sa soli i paprom. Na kraju dodajte rikolu koju ste prethodno očistili i oprali. Kratko prepržite te dodajte rezance. Kod posluživanja rezance možete posipati ovčjim sirom i parmezanom.