5 recepata za ljetne energetske pločice – napravite ih lako sami

Većina energije iz energetskih pločica dolazi od ugljikohidrata, dok proteinske pločice sadrže gotovo jednaku količinu ugljikohidrata i proteina, kaže nutricionistica Nataša Šoštarić. Proteinske pločice trebale bi sadržavati barem četvrtinu udjela proteina. One su korisne za sportaše i rekreativce koji rade vježbe snage, dodaje nutricionist Branimir Dolibašić,.

Kako svakodnevnom prehranom u tijelo unosimo dovoljno proteina i ugljikohidrata, energetske i proteinske pločice mogu poslužiti kao međuobrok odnosno brz izvor energije, ali, naglašavaju stručnjaci, samo povremeno.

– Dobra energetska pločica ima specifičnu prehrambenu namjenu. Ako vam treba više energije, birajte one s masnijim sastojcima. Ako vam treba brza energija, birajte one s više voća i/ili žitarica – objašnjava Dolibašić.

Kada niste u mogućnosti unutar sat vremena od treninga pripremiti kvalitetan snack, kod kuće pripremljene energetske pločice mogu poslužiti kao pravilan izbor za oporavak, ali nikako se ne preporučuje da energetskom pločicom nadomjestite neki od glavnih obroka i međuobroka.

U pravilu, osnovni sastojci su sušeno voće, orasi i orašasti plodovi, i to obično u omjeru 1:2 (1 orasi, 2 dijela suho voće), a u slučaju da vam treba putni obrok za balans, pločicama koje sami doma pravite možete dodati i proteinski prah, primjerice konopljino brašno., pišu 24.sata.hr

– S obzirom da se u vlažnim uvjetima razvijaju mikroorganizmi, pločice koje su termički obrađene čuvajte u limenim i dobro zatvorenim posudama, dok je energetske pločice od sirovih i termički neobrađenih namirnica potrebno čuvati u hladnjaku i do tjedan, dva – naglašava Šoštarić. Ako koristite jaja i mlijeko, računajte da pločica traje više od dva dana.

Pločice s kavom

Sastojci: 1 šalica badema i lješnjaka, 1 šalica datulja, 3 žlice kakaa, 1 žličica instant kave, 1,5 žličica ekstrakta vanilije, ¼ šalice komadića gorke čokolade

Priprema: U blenderu smiksajte bademe i lješnjake, zatim dodajte ostale sastojke dok nedobijete vlažnu smjesu koju možete oblikovati. Oblikujte pločice te ih čuvajte u hladnjaku.

Pločice s jabukom

Sastojci: 2 šalice oraha, 2 šalice zobenih pahuljica, 1,5 šalice nasjeckanih datulja, 2 žličice cimeta, 1/4 žličice soli, 2 šalice nasjeckanih jabuka (granny smith i sl.)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 150 ˚C. Tostirajte orahe i zobene pahuljice. U blenderu ih sameljite s datuljama, cimetom i solju. Dodajte jabuke i još sameljite. Smjesu pecite 20-ak minuta. Pustite da se ohladi te izrežite.

Pločice s bananom

Sastojci: 2 banane, 2 šalice zobenih pahuljica, 1/2 šalice nasjeckanih datulja, 1/2 šalice sjeckanih oraha, Prstohvat cimeta, 1/2 žličice soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Banane zgnječite u kašu te im dodajte ostale sastojke. Istisnite smjesu u lim na papir za pečenje te pecite 30 minuta.

Slane pločice s maslinama

Sastojci: 1,5 šalice zobenih pahuljica, 1 šalica mlijeka, 1 žličica soli, 2 žlice origana, 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki 1 žličica kumina, 1/2 žličice čilija, 1/4 šalice sušenih rajčica, 1/4 šalice nasjeckanih maslina, 1/4 šalice grubo nasjeckanih badema

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, začine i lanene sjemenke. Prelijte mlijekom i pustite da odstoji 10 minuta. Nasjeckane rajčice, masline i bademe umješajte u smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na prutiće. U hladnjaku čuvajte 3-5 dana.

Pločice s kokosom

Sastojci: 2 šalice isjeckanih datulja, 2 šalice lješnjaka, 1/2 šalice badema, 3/4 kakaa, malo morske soli, 1/2 šalice nasjeckanog kokosa, 2 žličice ekstrakta vanilije, 2 do 3 žličice vode

Priprema: Izmiksajte u blenderu sjeckane datulje, lješnjake, bademe, kakao i sol da postignete malo grublju teksturu. Dodajte kokos, još blendajte, te dodajte i ekstrakt vanilije i malo vode da se postigne vlažna konzistencija. Smjesu prebacite u širi kalup, poravnajte, ohladite u zamrzivaču, te narežite.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije