Muškarci koji boluju od raka prostate smanjit će za trećinu rizik od smrtnosti ako redovno, svaki dan pet dana u tjednu, jedu orašaste plodove, pokazalo je to veliko istraživanje provedeno na Harvardu, a koje je objavljeno u časopisu British Journal of Cancer.
U istraživanju je sudjelovalo 47.000 muškaraca starijih od 26 godina, a kod 6800 sudionika obolilo je od raka prostate.
Orašasti plodovi obiluju tokoferolom, tipom vitamina E za koji su i neka ranija istraživanja pokazala da su učinkoviti u borbi protiv raka.
Sudionici koji su jeli orašaste plodove pet puta na tjedan imali su za 34 posto manji rizik od smrti uzrokovane rakom prostate u odnosu na muškarce koji su orašaste plodove konzumirali jednom mjesečno ili rjeđe.
Istraživači tvrde da nije bitno koje orašaste plodove birate, ali znakovito je da njihovo redovno konzumiranje neće preventivno djelovati na razvijanje raka.
Ovi plodovi sadrže fitokemikalije za koje se smatra da imaju moćna antikancerogena svojstva.
Druga istraživanja pokazala su da štite i od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.