Bazga – ovo je jedna od najljekovitijih biljaka! Napravite sami sok od nje!

Veliki, tanjurasti ‘grozdovi’ malih, bijelih cvjetića prava su riznica zdravlja.

Bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava, snažni su antioksidansi koji štite naše stanice od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja.

Bazga se koristi kao prevencija karcinoma i u liječenju degenerativnih bolesti, jača imunitet i ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Pomaže kod problema s dišnim putevima, ali i kod peludnih alergija.

Ako ste se odlučili na proljetnu detoksikaciju organizma, bazga će opte biti pravi izbor jer potiče izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi, ali čisti i lice od akni, pomaže kod konjuktivitisa i osipa.

Djeluje i kao laksativ i odlična je za zdravlje bubrega te je odličan saveznik u procesu mršavljenja.

Čaj od bazge potiče lučenje mokraće, može pomoći protiv nekih tegoba koje prate neuralgiju i išijas, a još bolji učinak ima ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe.

SASTOJCI ZA SIRUP OD BAZGE

30 cvjetova bazge
3 l vode
4 dkg limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

PRIPREMA SOKA OD BAZGE

1. Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije