Tvrdo “č” u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća – dodatno daje na veličini! – piše na Gastro.hr
Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva. Svaka čast i njemačkim perecima i francuskim briošima – ali i mi svog konja za trku imamo! Isprobajte stoga kako izgledaju klipiči iz hotela La’Gus iz Turčina kraj Varaždina!
Namirnice za za 25 klipiča:
• 1 kg pšeničnog glatkog brašna
• 600 ml mlijeka
• 250 ml ulja
• 80 g svježeg kvasca
• 25 g soli
• 1/2 jaja
• kumin
• malo šećera
Priprema:
Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesite mekano tijesto.
Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravite 25 komada koje složite u hljepčiće i njih opet stavite da se dižu.
Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara. Složite ih na lim i stavite da se opet dižu.
Premažite ih žumanjkom i pospite kuminom po želji.
Peku se na 220°C – 10 do 12 minuta.
Varaždinske klipiče mijesite isključivo rukom, a ne električnom miješalicom. Dobar vam tek!