RECEPT: Varaždinski klipič nikada neće biti klipić!

Tvrdo “č” u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća – dodatno daje na veličini! – piše na Gastro.hr

Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva. Svaka čast i njemačkim perecima i francuskim briošima – ali i mi svog konja za trku imamo! Isprobajte stoga kako izgledaju klipiči iz hotela La’Gus iz Turčina kraj Varaždina!

Namirnice za za 25 klipiča:

• 1 kg pšeničnog glatkog brašna
• 600 ml mlijeka
• 250 ml ulja
• 80 g svježeg kvasca
• 25 g soli
• 1/2 jaja
• kumin
• malo šećera

Priprema:

Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesite mekano tijesto.

Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravite 25 komada koje složite u hljepčiće i njih opet stavite da se dižu.

Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara. Složite ih na lim i stavite da se opet dižu.

Premažite ih žumanjkom i pospite kuminom po želji.

Peku se na 220°C – 10 do 12 minuta.

Varaždinske klipiče mijesite isključivo rukom, a ne električnom miješalicom. Dobar vam tek!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije