Zeleni, tvrdi plod, nešto je veći od ploda kivija.
Domovina mu je Francuska Polinezija, skupina od 118 otoka i atola u južnom Pacifiku, a nerijetko se i turisti s Kube u naše krajeve vraćaju upravo s ovim plodovima u koferu. Ipak, ovo je voće najpoznatije kao “kraljica voća s Tahitija”.
Domoroci noni koriste preko 2000 godina za jačanje imuniteta i protiv bolesti probavnog, crijevnog i dišnog sustava.
Plod ove čudesne biljke sadrži 18 vrsta aminokiselina, mineralne tvari i brojne vitamine i enzime te aktivne tvari: prokseronin, serotonin, skopoletin i damnakantal.
Tvar po kojoj je noni postao poznatje prokseronin kojeg jetra pretvara u fiziološki aktivni oblik kseronin.
Kseronin djeluje na stanice tako da se brže i uspješnije obnavljaju te normalizira stanice koje nepravilno funkcioniraju.
Budući da sudjeluje u postizanju optimalne razine tzv. T- i B- stanica, jača imunitet i svojim antioksidativnim djelovanjem sprječava oksidaciju LDL kolesterola, potiče cirkulaciju i dotok krvi do tkiva, uključujući i reproduktivne organe te poboljšava kvalitetu spolnog života.
Manje poznata tvar koju sadrži je i limonen koja djeluje protutumorski i u sinergiji je s prokseroninom i damnakantalom.