Na varaždinskoj gradskoj tržnici, popularnom Placu, danas, 7. travnja, otvoren je restoran August u prekrasno uređenom podrumskom prostoru.
Početak uređenja podruma na placu, mjesta na kojem je bilo planirano otvoriti restoran, započeo je još prije nekoliko godina. Tada se prvi puta čula ideja da bi ovdje mogao biti odličan restoran, koji bi spajao domaće namirnice s placa, imao taj tradicijski štih, ali i bio uklopljen u urbani i moderni izgled današnjeg Varaždina.
– Posebno sam ponosan da smo danas na ovom mjestu, moram priznati da sam emotivan i uzbuđen jer konačno otvaramo ovaj restoran, u partnerstvu s našim zakupcima. Nalazimo se u kući iz 19. stoljeća, a trudili smo se urediti ovaj prostor da zadrži svoju autentičnost, tako da smo u pravom varaždinskom podrumu iz tog doba – kazao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice povodom otvorenja Augusta.
Restoran u arhitektonskom smislu spaja i tradiciju i modernu, a posebice je to vidljivo na primjeru rasvjete, koja je napravljena po uzoru na lepoglavsku čipku.
Cijeli projekt uređenja koštao je oko 1,5 milijuna kuna, pri čemu su korišena sredstva iz brojnih fondova, a direktor Ciglar na prvom mjestu ističe Ministarstvo turizma, koje je izdvojilo gotovo 500 tisuća kuna.
Što se tiče menija, većina sastojaka u njemu dolazit će svježe s varaždinske tržnice, ponuda jela će biti a-la-carte, a osim toga će svaki dan biti ponuđen i dnevni meni, po prihvatljivim cijenama.
Zakupac u restoranu August je Goran Jelušić, zajedno sa svojom suprugom, koji je ujedno i glavni kuhar.
– Trudit ćemo se kombinirati neka tradicionalna jela iz ovog kraja, ali i modernije gastronomske recepte i trendove. Imat ćemo i neke specijalitete na našoj karti jela, poput bifteka punjenog gušćjom jetrom u umaku od konjara, ali i varaždinski sushi, a pritom ćemo kombinirati sireve i suhomesnate proizvode s varaždinskog placa – otkrio je glavni kuhar.
Svečanost otvorenja restorana vodili su varaždinski notar Krunoslav Čolo, a restoran je otvorio August Šenoa, kojeg je utjelovio varaždinski glumac Zdenko Brlek.