Uskrsni blagdani najveći su za katoličke vjernike.
Stoga se na Veliki petak kada je Isus razapet na križ ne jede meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok. U kontinentalnom dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće,kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom. Također se jede i riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.
Na Veliku subotu domaćice po običaju peku sirnice, a djeca bojaju pisanice. Navečer se peče ili kuha šunka, a često i kruh te druge slastice. Ta se hrana blaguje na Uskrs, no prije blagovanja odnosi se u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i drugo.
Obiteljski ručak može sadržavati i pečenu janjetinu s mladim krumpirima, a često se uz šunku i rotkvice i luk servira i francuska salata.