Šunka, mladi luk i pečenje nezaostavni dio uskrsnjeg stola

Uskrsni blagdani najveći su za katoličke vjernike.

Stoga se na Veliki petak kada je Isus razapet na križ ne jede meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok. U kontinentalnom dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće,kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom. Također se jede i riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.

Na Veliku subotu domaćice po običaju peku sirnice, a djeca bojaju pisanice. Navečer se peče ili kuha šunka, a često i kruh te druge slastice. Ta se hrana blaguje na Uskrs, no prije blagovanja odnosi se u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje.

Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i drugo.

Obiteljski ručak može sadržavati i pečenu janjetinu s mladim krumpirima, a često se uz šunku i rotkvice i luk servira i francuska salata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije