Donosimo vam ukusne recepte za tradicionalni uskrsni jelovnik

Bliži se najveći kršćanski blagdan – Uskrs, a za tradicionalni stol izdvojili smo nekoliko ukusnih recepata za pravi obiteljski obrok.

Punjena jaja

10 jaja
1/2 vezice sitno rezanog peršina
sol, papar
2 vrećice majoneze
2 dl kiselog vrhnja

Tvrdo kuhana jaja očistite, prerežite napola i pažljivo izvadite žumanca. Žumanca vilicom dobro istisnite, dodajte polovicu sjeckanog peršina, majonezu sa senfom i sol. Dobivenom smjesom napunite polovice bjelanca i složite ih na tanjur.

Prelijte ostatkom smjese u koju ste umiješali ostatak majoneze, kiselo vrhnje, sol, papar i nasjeckani peršin.

Orahnjača

50 dag brašna
12 dag šećera, malo soli
10 dag margarina
1 cijelo jaje
1 žumance
nastrugana limunova kora
3 tučena klinčića
3 žlice meda
1/2 žličice sode bikarbone

Kvasac rastopite s malo brašna u 1/2 dl mlakog mlijeka i ostavite da nabuja. Brašno prosijte, dodajte kvasac, 1 dl mlakog mlijeka, 6 dag šećera, jaja, malo soli, rastopljeni margarin i nastruganu koricu od pola limuna.

Tijesto tucite drvenom žlicom dok se ne počne odvajati od nje, a u međuvremenu od mljevenih oraha, 20 dag šećera, 2 dl vrućeg mlijeka, ostatka nastrugane limunove korice i ruma pripremite nadjev.

Tijesto razvaljajte, posipajte grožđicama, zarolajte i ostavite na limu 30-ak minuta na toplom da nabuja. Orahnjaču premažite žumancem i pecite 3/4 sata u pećnici.

Uskrsni puding od riže

10 jaja
34 dag šećera
1 vanilin šećer
1 žličica limunovog soka
34 dag kuhane riže
10 dag margarina
1 l mlijeka
malo soli

Jaja i šećer dobro istucite mikserom dok ne dobijete gustu kremu, dodajte vaniliju, sok od limuna, malo soli, pa rižu i margarin. Sve dobro izmikasajte i na kraju umiješajte mlijeko.

Pripremljenu smjesu ulijte u namašćenu posudu za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko sat.

Uz ljubav, vjeru i nadu, Sretan Uskrs i dobar tek želimo vam uz tradicionalni uskrsni jelovnik!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije