Znate li koliko zapravo trebate kuhati špinat, a koliko krumpir?

Nikad ne znate koliko dugo trebate kuhati povrće da bi ono zadržalo sve svoje vitamine i hranjive tvari?

Ako ga kuhate prekratko, bude vam toliko tvrdo da ga ne možete jesti, a ako pak kuhate duže nego što trebate, raspadne se i niti ne osjetite što zapravo jedete.

Kako god, dužina kuhanja nije bitna samo radi zadržavanja hranjivih vrijednosti povrća već i okusa jela. U nastavku stoga saznajte koliko je minuta potrebno kuhati određeno povrće nakon što voda zavrije, a da ono ostane zdravo i ukusno.

5 minuta ili manje
Šparoge, brokula, mrkva, kukuruz, patlidžan, mahune, gljive, grašak i špinat.

Od 5 do 10 minuta
Prokulice, cvjetača, bundeva

Više od 15 minuta
Artičoke, repa, raštika, krumpir

Ako svejedno niste sigurni je li vaše povrće skuhano, probajte ga. Ako je mekano, a opet ga osjetite pod zubima, znači da je savršeno skuhano. Također, ako želite zaustaviti proces kuhanja, posudu u kojoj ste kuhali povrće do serviranja držite u ledenoj vodi jer u mnogim posudama voda ključa još nekoliko minuta iako ste ugasili vatru.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije