Nikad ne znate koliko dugo trebate kuhati povrće da bi ono zadržalo sve svoje vitamine i hranjive tvari?
Ako ga kuhate prekratko, bude vam toliko tvrdo da ga ne možete jesti, a ako pak kuhate duže nego što trebate, raspadne se i niti ne osjetite što zapravo jedete.
Kako god, dužina kuhanja nije bitna samo radi zadržavanja hranjivih vrijednosti povrća već i okusa jela. U nastavku stoga saznajte koliko je minuta potrebno kuhati određeno povrće nakon što voda zavrije, a da ono ostane zdravo i ukusno.
5 minuta ili manje
Šparoge, brokula, mrkva, kukuruz, patlidžan, mahune, gljive, grašak i špinat.
Od 5 do 10 minuta
Prokulice, cvjetača, bundeva
Više od 15 minuta
Artičoke, repa, raštika, krumpir
Ako svejedno niste sigurni je li vaše povrće skuhano, probajte ga. Ako je mekano, a opet ga osjetite pod zubima, znači da je savršeno skuhano. Također, ako želite zaustaviti proces kuhanja, posudu u kojoj ste kuhali povrće do serviranja držite u ledenoj vodi jer u mnogim posudama voda ključa još nekoliko minuta iako ste ugasili vatru.