Peršin je najpopularniji začin u svijetu, zdrav za srce, odličan izvor vitamina C, A i K… koji se koristi u gotovo svim jelima, juhama, salatama, jelima od povrća, mesa…
U supermarketima je dostupan cijele godine no najbolji je svježi iz vlastitog vrta. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja. Kupujte ga uvijek s lišćem tamnozelene boje. Ako su grančice žućkaste boje ili su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je uvenuo, poprskajte ga s malo vode prije nego što ga stavite u hladnjak.
Višak peršina možete lako osušiti tako da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi.
Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj bočici na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Možete ga i zamrznuti.
Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost.