Tri do pet čašica alkohola tjedno smanjuje rizik od infarkta, objavili su skandinavski znanstvenici.
I dok nema nikakve sumnje da je prekomjerna konzumacija alkohola loša po zdravlje, sve je više studija koje pokazuju da umjereno pijenje koristi. Dvije studije norveških i švedskih znanstvenika dodatno potvrđuju vezu između umjerene konzumacije alkohola i boljeg zdravlja srca.
Znanstvenike je vodio Imre Janszky, profesor socijalne medicine na norveškom fakultetu znanosti i tehnologije (NTNU). Analizirali su podatke 60 tisuća ljudi zdrava srca i njihove navike u konzumaciji alkohola od 1995. do 2008. godine. U promatranom razdoblju nešto više od njih 1500 pretrpjelo je zatajanje srca.
Znanstvenici su usporedili podatke s onima koji nikako ili rijetko posežu za alkoholom i ustanovili da konzumacija tri do pet pića tjedno smanjuje rizik od zatajenja srca za 33 posto. Oni koji su pili jedno do tri pića mjesečno imali su samo dva postotna boda manji rizik. Rezultati su objavljeni u časopisima “Journal of Internal Medicine” i “International Journal of Cardiology”.
Znanstvenici, međutim, upozoravaju da to ne znači da treba češće piti kako bi unaprijedili zdravlje srca.
“Ne potičem ljude da piju cijelo vrijeme. Naša se studija odnosi samo na srce i važno je naglasiti da malo alkohola može biti zdravo za srce. Ali to ne znači da će oni koji pomalo piju nužno imati zdravo srce”, rekao je Janszky.
Iako ovo nije prva studija koja povezuje umjereno pijenje s boljim zdravljem srca, skandinavski stručnjaci kažu da je ova njihova možda točnija jer su se prijašnje provodile među populacijama u kojima je konzumacija alkohola uobičajena, poput Italije i Francuske. U Norveškoj to nije slučaj, primjerice. Tamo je 41 posto ljudi prijavilo da ne pije uopće.