Državni prvak u kuharstvu je Šime Vučetić, kuhar porijeklom iz Zadra koji trenutno radi u Luksemburgu u AU.Gourmet Rodange. Na 12. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Šimea plasirali su se Marko Martinac, iz Falkensteiner Borik hotela u Zadru i Željko Bešenić iz hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.
– Ovo mi je jedna od najdražih nagrada u karijeri, naročito jer sam prvi puta osvojio titulu državnog prvaka Hrvatske. Uistinu je čast ući u krug osvajača. Natjecanje je bilo naporno, ali su domaćini bili odlični, meni se Zagorje sviđa – rekao je Šime Vučetić nakon osvojene titule.
Pobjednik se kulinarstvom bavi 16 godina, a trenutno radi inozemstvu, točnije Luksemburgu.
– Zadnjih osam mjeseci sam ‘vani’ i moram priznati kako su ipak malo bolji financijski i radni uvjeti. Ipak, hrvatsko kulinarstvo napreduje, restorani poboljšavaju ponudu i ugostitelji shvaćaju kako je kuhar cijenjeno zanimanje.
Ove godine, na prvenstvu su se kuhari natjecali u 11 različitih kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija.
– U dvanaest godina postojanja natjecanja, ovo je treći puta da se održava u Varaždinskoj županiji. Ovih je dana Hrvatski kuharski savez u Varaždinskim Toplicama okupio kuhare i slastičare iz cijele zemlje, ali i učenike srednjih škola. Osim svjetskih natjecanja na koje odlazimo – Olimpijada i Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu, naša nacionalna natjecanja doista su ‘rasadnik’ mladih ljudi koje kasnije delegiramo u reprezentacije – kazao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.
Prvenstvo je okupilo sedamdesetak kuhara i nešto manje slastičara.
– U četiri dana trajanja kreirano je oko tristotinjak jela razvrstanih u kategorije vezane uz klasičnu, vegansku, makrobiotičku, bolničku i drugu ponudu. Događanje su pratile i brojne radionice na kojima su se, zajedno s profesionalcima, mogli okušati i amateri. Uživati se moglo i u gastronomskim delicijama našega kraja. Uistinu mnogo događanja stoga sam zadovoljan, ali uvijek možemo bolje – nastavio je te dodao kako Hrvatski kuharski savez nastavlja s aktivnostima koje populariziraju struku.
> Dani hrvatskog kulinarstva: Tea Šprem i Mihaela Vuković pobjednice Kamelija kupa
Inače, u borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana.
Za ovaj prestižni naslov odvažilo se sedam kuhara, no koliko je zahtjevno dokazuje činjenica da dvoje kuhara nije uspjelo ući u konačni zbroj ocjena A, B i C kategorije.
U prvoj kategoriji za prvaka, natjecatelji su morali pripremiti četiri vrste malih zalogaja odnosno fingerfooda te svečanu hladnu platu.
Umjetnost kuhanja u kategoriji B, odnosno toplom glavnom jelu, jedna je od kategorija gdje kuhari mogu najviše izraziti svoju kreativnost.
Jedna od najatraktivnijih kategorija je C, popularno zvana ‘mistery box‘. Natjecatelji su ‘na licu mjesta’ dobili zadane teme i popis namirnica koje smiju koristiti te su bez pomoći literature, kolega ili interneta morali, u vremenskom periodu od dva sata, napisati recepte za četiri slijeda.
Šime Vučetić slavio je u sve tri kategorije i tako uvjerljivim rezultatima postao Državni kuharski prvak za 2015. godinu.
Državno prvenstvo kuhara, natjecanje slastičara te Kamelija kup dio su najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke – Dana hrvatskog kulinarstva. Ove godine natjecanja i bogat popratni edukativni program održavali su se u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama od 24. do 27. studenoga.