Varaždinka Dina Ločnar bila je jedan od natjecateljica u ovogodišnjem MasterCefu. Dina više neće kuhati u MasterChef kuhinji, ali priznaje da će to iskustvo pamtiti cijeloga života. – piše na službenim stranicama Masterchef.dnevnik.hr
Kako si se osjećala kada si upala u Top 16?
Kada sam ušla u top 16 nisam vjerovala da se to događa i što me zapravo sve čeka. Cijelo vrijeme u top 50 nisam vjerovala u sebe i da bi uopće mogla ući u top 16 tako da sam ja stvarno bila iznenađena. Motalo mi se po glavi svašta: kako ću se snaći i imam li dovoljno znanja uopće. Mislim da me to najviše mučilo jer ja sam ipak samo amater kuhar i kuham doma radi gušta. Koliko god čitam puno o kuhanju i najčešće pregledavam samo tu literaturu, bila sam dosta nesigurna u sebe.
Zašto si se prijavila na MasterChef?
Prije svega, željela sam se prijaviti jer sam znala da mi to iskustvo može pomoći da naučim nove stvari. Općenito me zanimalo kako je to kuhati pod stresom, sa zadacima i mogu li uopće smisliti što kuhati u tako kratkom roku. Nadala sam se da ako se prijavim i dokažem, možda ipak uspijem u tome da radim ono sto volim. Najveći motiv mi je bio jednostavan – kuhati i samo kuhati.
Oskar zna da je dao sve od sebe: “Kad bih se mogao vratiti u kuhinju, napravio bi sve isto!”
Jesi li imala neke posebne pripreme?
Nisam imala nikakve pripreme prije ulaska i to mi je posebno žao jer sam se relativno dobro snašla u svemu tome, ali imam premalo znanja. I to me možda i dovelo do preranog ispadanja. Ja kuham doma, za svoj gušt, čitam tolike literature, gledam stalno kuharske emisije, ali to nije ni približno bilo dovoljno sa onim s čim sam se tamo susrela. Tehnike kuhanja meni kao amateru su bile dosta strane. Možda i jesam načula, ali nisam nikad isprobala i skoro sve stvari koje kuhala tamo je bilo prvi puta.
Koje jelo najradije spremaš, a koje ne voliš spremati?
Najviše volim pripremati slastice, torte, ali volim jako i slano, tjesteninu i meso. A sada sam i zavoljela ribu. Najmanje ju pripremam, najmanje ju poznajem i nisam je nikad do sada filetirala. Toliko smo imali prilike raditi s ribom da sam jednostavno uživala tako da sad ne mogu reći da postoji nešto što najmanje volim pripremati.
Kuhinja je tvoje omiljeno mjesto u kući, a koja je tvoje omiljeno kuharsko pomagalo?
Kuharsko pomagalo koje sam najviše zavoljela u MasterChef kuhinji su kuhinjski noževi. Kod kuće nemam profesionalne noževe i sada sam se usavršila raditi s njima. Mada mi se jako i dopao štapni mikser, kod kuhanja sam vidjela da je to jako korisno pomagalo i da možeš svašta s njim napraviti.
Koji MasterChef zadatak ti je bio najteži, a koji najzabavniji?
U MasterChef kuhinji mi je bilo najteže smisliti u 5 minuta što ćeš kuhati i ići u dućan po namirnice. Test kreativnosti zapravo. Kutija iznenađenja nam je dala puno više mogućnosti, pa sam se i tu možda malo bolje snašla. Ali bilo mi je i dosta teško se uklopiti u društvo ispočetka. Ja sam inače društvena osoba i nema tog mjesta kamo me staviš da meni ne bi bilo dobro. Međutim tu sam iznenadila samu sebe, nisam se odmah uklopila, bila sam dosta zatvorena i suzdržana. Razlog tome je vrlo vjerojatno što nisam imala samopouzdanja u svoje kuhanje i znanje pa sam mislila da mi nije mjesto tu ispočetka. Da nemam što pričati i imam nedovoljno znanja. Ali brzo se to promijenilo, začas sam se skompala i uklopila. A i postalo mi nevažno kako ce biti ishod svega toga i da sam jednostavno došla tu da učim, da ne moram posjedovati cijelo znanje svijeta, nego se jednostavno snaći, a to mi je uspijevalo.
Koji je bio najveći izazov za tebe?
Najveći izazov za mene je bio sipa. Nisam nikad čistila sipu i bila sam toliko presretna što sam ju lijepo očistila i crnilo izvadila, da bi na kraju ispalo da sam crnilo putem izgubila i to je bila katastrofa. Iako je svako biranje namirnica i izmisliti što ćeš skuhati u 5 minuta bilo teško i zahtjevno. Svako kuhanje samo po sebi je bilo stresno, čim si ograničen vremenom, ali toliko smo se ukalupili u taj svijet da mislim da sam istinski uživala u svakom kuhanju i iza svakog jela sam bila ponosna.
Kada sada prevrtiš film, što bi napravila drukčije u MC kuhinji?
Da imam priliku ići još jednom definitivno bi se bolje pripremila jer mi je bilo žao što sam ispala. Smatram da sam se dosta dobro u svemu snašla svojim amaterskim znanjem i da sam imala samo više znanja bolje bi se plasirala. Još je utjecalo moje samopouzdanje koje je inače sasvim u redu, ali na ovom showu sam nekako bila povučena, nisam bila svoja i nisam pokazala da grizem i da mi je to stvarno bilo važno. Previše sam bila indiferentna. I to je ja mislim rezultiralo sve zajedno mojem ispadu.
Kako će izgledati tvoj život nakon MasterChefa?
Nakon MasterChefa vraćam se starom životu, ali se nadam da ću kuhati za ozbiljno, a ne samo kao hobi. Moram požuriti završiti školu za slastičarku i naći posao onda u struci i da radim ono u čemu uživam i guštam.