'TEKUĆE ZLATO'

Jedni ste od onih koji misle da barem tjesteninu znaju skuhati? Prevarili ste se

Nema osobe na ovom svijetu koja ne voli tjesteninu niti studenta koji bi preživio bez nje. No, krivo smo je cijedili cijelo vrijeme...

Tjestenina je univerzalna namirnica koja spašava živote mnogim
lijenim studentima, zauzetim mamama i tatama. Dolazi
pripremljena, kuha se otprilike 10 minuta, a uz bilo koji
umak ili vrhnje pretvara se u pravi užitak. 

Osim toga, priprema ne može biti jednostavnija pa se čak i oni
najgori kuharski amateri usude poigrati se
u kuhinji. Međutim, ovo će vam gastronomsko otkriće
promijeniti pogled na tjesteninu. 

Postupak je jednostavan: voda zakuha, ubacimo tjesteninu, skuha
se i iscjedimo je u sudoperu kroz cjedaljku. 

Upravo je postupak cijeđenja ključan trenutak, a većina nas
jednostavno tjesteninu propere, baci ‘prljavu’ vodu u kojoj
se kuhala i nastavi s pripremom. To je ogromna
greška jer upravu tu vodu chefovi zovu ‘tekućim
zlatom’
i kažu da je prava grehota baciti je. 

Voda u kojoj pripremate tjesteninu trik je u rukavima mnogih
kuhara za savršen umak uz tjesteninu. Ona pomaže
emulgirati umak i učiniti ga gušćim u ukusnijim. 

Kako funkcionira?

Emulzifikacija je postupak u kojem se dva elementa, koja se inače
odbijaju, spoje. U našem su sluaju to voda i sol. Međutim,
tjestenina sadrži škrob koja djeluje kao emulgator, a kada se
voda od kuhanja doda u umak, umak postaje gušći i
ukusniji. 

Zahvaljujući ovom triku više na tanjuru tjestenine nećete
imati ‘vodicu’ koja kao da se odvoji od ostatka umaka i
tjestenine. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije