Pečenje i mllinci dolaze nam tek za nekoliko mjeseci, a za sada uživamo u salati s čarobnom žitaricom...
Ljeto je savršeno doba za lagana jela od kojih se nećemo osjećati
teško, a za doručak i ručak cilj je konzumirati što zdraviju
hranu da nam ljetni večernji roštilj ne ‘sjedne’ loše.
Salate su jelo koje mnogi često zanemaruju, a na sami spomen
okreću očima. Na prvu se slažemo: list zelenjave ne zvuči zasitno
niti zadovoljavajuće, ali ako mašta proradi možemo stvoriti pravu
gurmansku deliciju.
U pomoć nam pristiže i kvinoja- idealna žitarica za mršavljenje,
a prerijetko korištena u hrvatskim kuhinjama.
Danas radimo salatu s kvinojom koja će vas zasititi, a neće biti
dosadna.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci:
250 grama kvinoje
450 ml vode
jedno pakiranje slanutka
krastavac
crvena paprika
pola glavice malog crvenog luka
peršin
Začini za salatu:
maslinovo ulje
limunov sok
žlica vinskog octa
protisnuti režanj češnjaka
papar i sol
Salata s kvinojom jedostavan je, a brz recept:
Kvinoju stavite u lončić srednje veličine i ulijte vodu. Pustite
da smjesa zakuha, a onda pustite da se žitarica krčka na srednjoj
temperaturi. Kvinoja je gotova kada upije vodu u potpunosti, a
treba joj otprilike 15 minuta. Maknite s vatre i pustite da
odstoji.
Za to vrijeme pripremite veliku zdjelu i u nju stavite
slanutak, narezani krastavac i papriku, peršin i luk.
U drugu zdjelicu dodajte limunov sok, ocat, maslinovo ulje,
češnjak, sol i papar. Promiješajte tekućinu kako bi se okusi
spojili i kreirali jedinstveni dressing za salatu.
U veliku zdjelu s povrćem dodajte kvinoju i prelijte dressingom.
Uživajte!
Ovu salatu možete pripremiti i uz piletinu, a povrće prilagodite
svom ukusu.