Grejp je 'hibridna' vrsta voća koja ima malo kalorija, a obilje vitamina...
Grejp je siromašan kalorijama, ali je bogat različitim
vrijednim nutrijentima i odličan je izvor vitamina A i C. Ima
glikemijski indeks 25 zbog čega na utječe na razinu šećera u krvi
i razine inzulina, a to ga čini idealnim voćem za osobe koje
pokušavaju smršaviti.
Mnoge studije tvrde da upravo konzumacijom grejpa, i drugih
agruma, možemo smanjiti rizik od dijabetesa, pretilosti,
srčanih bolesti, a grejp blagtovorno djeluje na ten, razinu
energije i težinu.
Sadrži bombastičnu kombinaciju vlakana, kalcija,
likopena, vitamina C i kolina zahvaljujući kojoj
održava srce zdravim. Bogat je kalcijem koji je regulira krvni
tlak i pomaže u širenju žila. Američka udruga za srce
(Ameircan Heart Association) u istraživanju je objavila da
povećani unos flavonoida može sniziti rizik od ishemičnog
udara kod žena.
Kod osoba koje su konzumirale flavonoide u agrumima poput grejpa
i naranča, rizik je bio smanjen za 19 posto.
Grejp je bogat antioksidansima koji ‘obuzdavaju’ nepoznate
radikale u tijelu koji uzrokuju rak. Unos likopena povezan je sa
smanjenim rizikom od razvitka raka prostate u nekoliko
studija.
Ova tropska voća idealna je za probavu i održavanje
zdrave stolice, a sastoji se od 9 posto vode pa je savršena
za tople ljetne dane i čuva nas od dehidracije. Vitamin C u
grejpu štiti kožu od štete koju čini sunce i zagađenost, a
promovira i proizvodnju kolagena koji je zadužen za
mladolik izgled i održavanje elastičnosti kože.