Pistacije su odličan izvor bjelančevina, antioksidansa i vlakana, a evo kod čega sve pomažu...
1. Malo kalorija
Pistacije su jedan od orašastih plodova s najmanje kalorija,
što znači da ljudi mogu uživati u zdravstvenim blagodatima
orašastih plodova, dok se lakše drže svojih dnevnih
kalorijskih granica.
2. Puni su antioksidansa
Antioksidansi su tvari koje igraju važnu ulogu u zdravlju.
Oni smanjuju rizik od raka i drugih bolesti sprečavanjem
oštećenja stanica u tijelu. Orašasti plodovi i sjemenke sadrže
nekoliko antioksidativnih spojeva, no pistacije mogu imati više
razine antioksidansa od drugih orašatih plodova.
3. Dobri za zdravlje očiju
Pistacije mogu pomoći u smanjenju rizika od oštećenja očiju.
Antioksidanti lutein i zeaksantin su neophodni za zdravlje očiju.
Pistacije su bogati izvor obje ove tvari.
4. Bogati su proteinima
I zbog toga su odličan izbor i za vegane i
vegetarijance. Proteini čini otprilike 21 posto ukupne
mase orašastih plodova. Pistacije također imaju veći omjer
bitnih aminokiselina, građevnih blokova proteina, u
usporedbi s drugim orašastim plodovima, uključujući bademe,
lješnjake i orahe.
5. Pomažu kod mršavljenja
Redovito jedenje orašastih plodova pomaže smanjiti rizik od
debljanja. Pistacije mogu biti osobito korisne za one koji žele
izgubiti težinu ili održati svoju težinu zahvaljujućikalorijskim
vrijednostima, vlaknima i proteinima.
6. Dobri za ravnotežu šećera u krvi
Pistacije imaju nizak glikemijski indeks pa ne uzrokuju
oštar porast šećera u krvi nakon što ih pojedemo. U maloj
studiji od 10 ljudi, jedenje pistacija smanjilo je visoku razinu
šećera u krvi kada se pojede s obrokom bogatim ugljikohidratima,
poput bijelog kruha. Istraživači sugeriraju da je to jedan od
načina na koji pistacije smanjuju rizik od dijabetesa.
7. Smanjuju rizik od raka debelog
crijeva
Pistacije mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka, kao što je rak
debelog crijeva, zbog visokog sadržaja vlakana.