MLADO MEĐIMURJE

Šest međimurskih vinara prvi u Hrvatskoj buteljiraju i prodaju kvalitetna svježa mlada vina

Međimurski vinari prvi su u novije doba koji su svjetske trendove uveli u Hrvatsku. Prezenter međimurskih mladih vina bio je sommelier svjetskog kalibra Siniša Lasan

U business & city break hotelu Castellum u Čakovcu danas je
predstavljen projekt međimurskih vinara – Mlado
Međimurje
, inspiriran poznatim svjetskim vinskim
regijama koje svake jeseni predstavljaju i prodaju svoja odabrana
mlada buteljirana vina.

Svoje etikete predstavile su vinarije Štampar,
Preiner, Cmrečnjak,
Kocijan, Dvanajščak – Kozol te
Kunčić. Ostali međimurske vinske kuće prate
događanja u stopu i sigurno će se iduće godine pridružiti u
stvaranju ovoga trenda.

Mlado
Međimurje projekt je kojeg su se naše vinarije ozbiljno
prihvatile te krenule marketinški na cijelu Hrvatsku.
Prezentiranje projekta počelo je u Čakovcu, nastavlja se u
Varaždinu i Zagrebu, u rukama je PR agencija koje se bave
promocijom vina i vinskih regija, a na samom predstavljanju u
Čakovcu prezentacija je bila povjerenu najboljem sommelieru u
Hrvatskoj te sucu Decanterovih Svjetskih nagrada Siniši
Lasanu
.

A kad se Lasan pojavi i hvali vina – to nije u prazno. Njegove
riječi imaju težinu.

– U Međimurju nisam prvi put, poznajem mnogo vinara i pratim
njihov rad – istaknuo je Lasan te pohvalio međimurski sauvignon,
za kojeg kaže – Najbolji je na svijetu, naravno, uz dozrijevanje
u pravilnim uvjetima.

Međimursko tlo je bogomdano za ovu sortu vina.

Dakako, pohvalio je nastojanje međimurskih vinara te turističkih
zajednica da ulažu i brendiraju Međimurje kao vinsku regiju. Dao
je podršku akcijama kao što su brendiranje međimurske sorte vina
Pušipel, kreacije jedinstvene boce za tu sortu, koja je samim tim
činom prva u Hrvatskoj dobila svoju unikatnu ambalažu i naravno –
opet prvi u Hrvatskoj – pokretanje vinskog projekta i trenda
pijenja mladog vina – Mlado Međimurje.

Ukazao je da dvije najeminentnije knjige o vinu u svijetu – ne
prepoznaju ni jednim slovom Međimurje, a ni Pušipel na vinskoj
karti svijeta, pa je potrebno da se ta situacija zajedničkim
snagama preokrene. U Međimurju leži ogroman potencijal!

Projektom Mlado Međimurje poziva se na trend naručivanja i
ispijanja, od strane vinara odabranog kvalitetnog mladog vina,
koje u suštini ima niže alkohole, niže koncentracije sumpora,
svježije je te ima izraženu mineralnost koju dobivaju
zbog našeg specifičnog vinogradarskog položaja. Mlado vino je
buteljirano i zatvoreno u kontriliranim uvjetima navojnim
stelvin čepom (nikako plutenim).

Sommelieru svjetskog kalibra Siniši Lasanu nije u publici
promakao Branimir Jakopić, kojeg je pozdravio i
uputio riječi da u ovoj prostoriji sjedi najbolji hrvatski
proizvođač slatkih vina, dobitnik Decanterovih nagrada. Jakopić
je naglasio da će se ovome projektu sa svojim mladim vinom
pridružiti iduće godine.

Na degustaciju u čakovečki business & city break hotel
Castellum pozvani su trgovci, veletrgovci, vlasnici restorana,
kafića, trgovina, sommelieri, marketingaši i ostali koji će biti
zaduženi za plasman mladih međimurskih vina na tržište.

Redom
su predstavljena mlada vina vinskih kuća:

Štampar, Silvanac zeleni. Grožđe brano oko
15.9.2018. Suho, voćno, lagano vino.

Preiner, Silvanac zeleni. Grožđe brano
početkom rujna. Strukturirano suho vino, zelena paprika, mekani
alkoholi i izražena mineralnost.

Cmrečnjak, Rizvanac. Suho vino, lagano, pitko.
Križanac rizlinga i plemenke, brano oko 25.8.2018.

Kocijan, Chardonnay. Suho, dobro strukturirano
vino, miris banane. Grožđe brano 3.9.2018.

Dvanajščak – Kozol, cuvee Sauvignon i Pinot
bijeli
. Suho, zelena paprika. Sauvignon dao aromatiku, a
Pinot bijeli ‘tijelo’ vinu. Brano oko 15.9.2018.

Kunčić, cuvee Chardonnay, Sauvignon, Muškat
žuti
. Polusuho, izražen miris Sauvignona, mlado,
lepršavo vino, s najviše ostatka šećera od prezentiranih vina.
Brano oko 15.9.2018.

Odaslan
je apel da tražite i konzumirate prezentirana
mlada vina, jer ovaj projekt može jedino uspjeti ako ga
podržimo kao zajednica i društvo. Ovaj projekt i mlada vina prema
viđenome (i kušanome) to svakako zaslužuju.

Međimurska vina sve više rastu kvalitetom i iznimno su tražena, a
vinari su dobitnici brojnih svjetskih priznanja i nagrada.

Projekt Mlado Međimurje prepoznali su trgovci te subjekti u
HORECA sustavu, pa tako ćete butelje mladih međimurskih vina
moći kupiti u dućanima METSS-a,
MAGMA-e, degustirati i i butelju naručiti u
 business & city break hotelu Castellum
u Čakovcu, na prezentaciji vina u četvrtak 8.11. u Garden
Bar & Kitchen
Čakovec, u petak 9.11. u Caffe
baru Park’s
u Čakovcu, u subotu 10.11. u Caffe
baru Park’s
u Murskome Središću, u Caffe baru
Podroom
u Čakovcu u četvrtak 15.11. te naravno – još
danas – na pragu vinarija Štampar, 
Preiner, Cmrečnjak, Kocijan, Dvajščak – Kozol te Kunčić.

Mlado međimursko vino prepoznat ćete po natpisu na etiketi
‘Mlado. Međimurje’.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije