Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja...
Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na
svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u
Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine, od 24. do
28. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto
susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva
svijeta.
Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50.000
posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i
kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.
Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za
predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja,
a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim
novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i
slastičarskim tehnikama.
Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija
kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u
zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju
realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći –
odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.
Hrvatsku će u Luksemburgu predstavljati Nacionalna
kulinarska reprezentacija koju će činiti šest članova
Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima Varaždinske
županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim
kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem.
Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko
Jurešić, i predsjednik Saveza Damir
Crleni odabrali su članove reprezentacije na temelju
njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te
međunarodnim natjecanjima pod okriljem Worldchefs-a (Svjetskog
udruženja kuharskih saveza). Reprezentacija će se okupiti u
utorak, 20. studenog, u hotelu Trakošćan iz kojeg će krenuti
prema Luksemburgu.
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem
svjetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine.
Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili testirani su u
nekoliko navrata te su spremni za predstavljanje najuglednijim
svjetskim kuharima koji će biti u žiriju.
– Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od 30 država koje
će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji ‘Nacionalni tim’ što
smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim
rezultatima, dok je veliki broj njih otpao zbog nedostatka mjesta
– kažu iz Kuharskog saveza.
Hrvatski nacionalni tim u posljednjih je tjedan dana testirao
svoj menu u sklopu ručka u hotelu The Westin Zagreb te večere u
Falkensteiner Hotel & Spa Iadera u Zadru te pritom dobio i
korisne povratne informacije koje su iskoristili kako bi menu još
malo oplemenili.
Nacionalni tim u jednoj kategoriji mora u šest sati pripremiti
menu od tri slijeda za 110 osoba. Da Hrvatska ima priliku za
zlato dokazuje i činjenica da je menu rasprodan u samo nekoliko
sati nakon objave na stranicama sajma. Druga kategorija u kojoj
će nastupiti je hladni stol gdje će morati izložiti četiri
različita finger fooda za šest osoba, jednu svečanu buffet platu
za osam osoba, tri različita topla predjela, jedan vegetarijanski
meni od tri slijeda, svečani meni u pet slijeda, slastičarsku
skulpturu, četiri različita deserta te jednu slatku
platu.
Sličan zadatak izlaganja ima i Regionalni tim, dok individualni
natjecatelji moraju pripremati svečani menu u pet slijedova te
finger food. Iznimke kod individualnih natjecatelja su carving
majstori koji će se predstavljati sa skulpturama od voća i povrća
te u kategoriji carving uživo.
Catering tim će svoja znanja i vještine iskoristiti za pripremu
juhe, dva mesna jela, vegetarijansko jelo, dva priloga, dva
vegetarijanska priloga, salatni buffet i desert kojima će nakon
ocjenjivanja nahraniti natjecatelje.
Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija
kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi
skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih
kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se
konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog
kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara,
prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i
iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a
posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.
Regionalni tim Varaždinske županije čine Marin
Sambolek (Hotel Turist, Varaždin), Marin
Pozder (Restoran Bedem, Varaždin), Vanja
Orban (Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola Valamar),
Ivan Tomas (Restoran Fontana Crnković,
Varaždin), Karlo Štorga (Restoran Bedem,
Varaždin), Amos Novak (pomoćnik, Hotel
Turist, Varaždin), Bojan Bohorč (predsjednik
Udruge Udruga kuhara Varaždinske županije) i Lucija
Vrček (individualni natjecatelj Hotel Turist,
Varaždin).