Šalica kuhanog vina vraća u život promrzle prste i noseve nakon višesatne šetnje ulicama i trgovima koji blješte, svjetlucaju i sjaje, dočekujući Božić
Sastojci
litra crnog ili bijelog vina
limun ili naranča ili klementina
3 žlice šećera
2 štapića cimeta
2 zvjezdice anisa
10-ak klinčića
pola mahune vanilije
nekoliko kriškica đumbira (želite li pikantniji
napitak)
2 decilitra vode
Postupak
Vino ulijte u lonac u kojem ćete ga kuhati te mu
dodajte čašu vode, zvjezdicu ili dvije anisa, štapiće cimeta,
klinčiće, šećer i četvrtinu mahune vanilije (tupom stranom noža
iz nje istisnite jezgru pa umješajte u napitak).
Potrudite se da nabavite nešpricane agrume kako bi i koricu
naribati u napitak (može i
sušena korica naranče/limuna).
Izrežite nekoliko kriški voća i iscjedite sok od jedne naranče
(limuna ili klementine) pa ga procijedite (kako ne bi po napitku
plivali komadići pulpe). Sok i kriške voća dodajte vinu, kuhajte
do vrenja pa maknite s vatre.
Servirajte u prozirnim šalicama za čaj, kako bi do izražaja došla
boja vina, te svaku šalicu ukrasite kriškom naranče koju
ćete zarezati i nataknuti na rub čaše.
Uz kuhano vino možete poslužiti cimet
rolice ili cantuccine (tvrde talijanske keksiće) za koje
ćemo uskoro objaviti recept.