Slatke i vruće loptice od tijesta posute šećerom u prahu u posljednje vrijeme su hit na adventskim sajmovima, a od davnina su neizostavna slastica u blagdansko vrijeme u mjestima uz more. Na Badnjak se jedu posne
Sastojci
1 vrećica suhog kvasca
50 dekagrama glatkog brašna
2-3 decilitra mlake vode
žlica šećera
prstohvat soli
naribana korica limuna
vanilin šećer ili šećer u prahu za posipanje
grožđice (količina po želji)
decilitar ruma
decilitar mlakog mlijeka
ulje za prženje
rakija (pola decilitra, a može i više)
Postupak
Kvasac istresite u šalicu za čaj, dodajte mu mlako mlijeko i
prstohvat šećera, promiješajte, pokrijte krpom ili tanjurićem i
ostavite na toplom mjestu da se diže desetak minuta.
Grožđice namočite u rumu (što dulje stoje to bolje).
U zdjelu u kojoj ćete raditi tijesto prosijte brašno,
dodajte dobar prstohvat soli i žlicu šećera pa promiješajte
te u sredini napravite udubinu u koju ćete uliti kvasac.
Promiješajte razrađeni kvasac i brašno, dodajte rakiju (ona će
osigurati da se fritule ne napiju ulja) i
grožđice pa tucite kuhačom, postupno ulijevajući
vodu, dok se u tijestu ne počnu stvarati mjehurići (po
konzistenciji će biti slično onom za palačinke samo puno gušće).
Kad dobijete takvo tijesto pokrijte ga krpom i ostavite
da se diže dok ne udvostruči volumen, a vi se odmorite (od
miješanja tijesta za fritule “otpadaju ruke” onima koji nisu baš
u kondiciji, a i oni koji jesu odrade trening).
Možete koristiti i mikser, ali bit će vam puno slađe jesti
fritule kada znate da ste dobar dio kalorija potrošili radeći ih.
Kada se tijesto diglo, zagrijte ulje (kao da pečete krumpiriće),
smanjite vatru pa u u vrelo ulje pomoću dvije žličice
ubacujte kuglice tijesta. Prije nego zagrabite smjesu, žličice
umačite u vodu kako vam se tijesto ne bi lijepilo za
njih.
U vrlo kratkom roku neugledne kuglice tijesta pretvorit će se u
lijepe, rumene fritulice. One su tada gotove pa ih
rupičastom žlicom vadite na tanjur ili u zdjelu na koju ste
prethodno stavili papir da upije višak ulja.
I šećer za kraj – vanilin šećerom, običnim bijelim šećerom ili
šećerom u prahu pospite fritulice, protresite i stavite
na stol.
Jedu se odmah, a ako “prežive” (što uglavnom nije
slučaj) mogu se jesti i sutradan, samo ih poklopite da se ne
suše.
Fritule se u Dalmaciji, Primorju i Istri tradicionalno jedu na
Badnjak. Iako skromne i na prvi pogled neugledne, ove malene
ljepotice, kada ih pospete šećerom u prahu, izgledaju kao
nasmijani anđeoski obraščići. Na Badnjak se s ljudima i
anđeli vesele Isusovu rođenju pa se možda i kroz
te loptice od tijesta nazire nebo.