Mango je kod nas još uvijek egzotično voće, no ono je jedno od najstarijih južnih voća na svijetu...
Postoje mnoge vrste manga koji se razlikuju u boji, obliku, okusu
i veličini. Premda boja vanjske kore varira od zelene do crvene,
žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno-žute boje,
slatkog i kremastog okusa koji podsjeća na okus između ananasa i
breskve.
Mango sadrži preko 20 vitamina i minerala
Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom,
aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Izuzetno je bogat
izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari
povećava se sa stupnjem zrelosti ploda. Posebno se preporuča
jesti mango kad je vrlo zreo, jer u toj fazi sadrži najviše
vitamina A.
Neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja manga uključuju:
– smanjenje rizika od makularne degeneracije (gubitak vidne
oštrine kod pacijenata starije dobi)
– smanjenje rizika od raka debelog crijeva
– bolja probava
– poboljšano zdravlje kostiju
– zdrava koža i kosa
Mnoge studije su pokazale da povećana konzumacija manga smanjuje
rizik od pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.
Snižava kolesterol i poboljšava probavu
Visoke razine vlakna, pektina i vitamina C pomažu u snižavanju
razine kolesterola. Zbog velike količine vlakna i vode, mango
pomaže spriječiti zatvor, osigurava zdravu probavu, a probavni
enzimi smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane
kiseline.