Zašto prljati pećnicu i protvan, ako možemo dobiti ovakav desert bez muke...
Božić nije Božić bez prepunog blagdanskog stola, a to
može mnogima zadati glavobolje. Srećom,
postoje recepti za koje ne moramo napraviti kaos u
kuhinji, a oduševit će sve generacije.
Jedan takav je i ova čokolada torta bez pečenja koju mogu
napraviti i najveći kulinarski amateri.
Sastojci:
maslac
225 grama čokolade
225 g slatkog punomasnog vrhnja
2 žličice mljevenog espressa
1/4 žličice soli
kakao
Priprema
Manji i dublji protvan namastite maslacem i obrubite papirom za
pečenje.
Malo otopite čokoladu na laganoj vatri, a u drugi lončić srednje
veličine zagrijte vrhnje. Dodajte espresso i dobro promiješajte s
vrhnjem. Kada je vrhnje vruće, maknite s vatre i dodajte malo
soli.
Lagano otopljenu čokoladu dodajte u vrhnje i polako miješajte
čitavo vrijeme. Smjesta mora biti potpuno ujednačena i svi se
sastojci moraju stopiti.
Kada dobijete takvu masu sve prelijte u pripremljeni
protvan željene veličine (što je veći protvan to će tanje biti
kriške torte). Prekrijte najlonskom folijom i stavite u
frižider na par sati, a idealno preko noći.
Pri serviranju možete posipati tortu kakaom ili mrvicama,
ukrasiti je božićnim zvjezdicama ili bilo čime drugim.