U četvrtak, 31. siječnja, održat će se En Primeur 2019., kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja, a predstavit će se 65 vinara
Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, uz
podršku Udruženja vinarstva u sklopu HGK-a u četvrtak, 31.
siječnja, održat će već tradicionalno En Primeur 2019., kušanje
graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti iz tri vinske regije:
Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.
Vinska svečanost održava se Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela
The Westin. Sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova,
hotela, F&B manageri, distributeri i ostali viski stručnjaci
dobro su došli od 13 do 17 sati, a ostali ljubitelji vina i
vinski entuzijasti od 16 do 19 sati. Ulaz je besplatan za sve
posjetitelje.
Udruženja vinarstva i tri udruge vinara organiziraju En Primeur
2019. s ciljem predstavljanja ponude i potencijala vina iz berbe
2018. godine. Uz mlada bijela vina, vinari će predstaviti i crna
vina starijih godišta, koja će tek doći na tržište.
En Primeur jedinstveni je događaj kušanja mladih vina zadnje
berbe i crvenih vina starijih godišta te ekskluzivnih vina koja
će se tek ponuditi tržištu. To su prva kušanja vina, kako bi
stručna javnost i svi ljubitelji vina prepoznali potencijal vina
koja tek dolaze u ponudu. U krugovima vinskih stručnjaka događaj
je prepoznat kao središte premijerne degustacije berbe iz
prethodne godine.
Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina
Croatica ističe: “En Primeur etablirani je vinski događaj koji
privlači stručnu javnost, sommeliere, voditelje i vlasnike
restorana, vinskih barova i hotela, distributere, ali i sve druge
štovatelje dobrih vina. Prisutni vinari, a ove godine nas je više
od 60, predstavit će svoja vina iz berbe 2018. godine od koje
očekujemo zaista mnogo, prije svega kada govorimo o kvaliteti
vina”.
Ova vinska svečanost s ponosom predstavlja i projekt “Klonska
selekcija cv. Graševina” na kojem se u suradnji s Agronomskim
fakultetom Sveučilišta u Zagrebu radi od jeseni 2004. godine.
Riječ je o klonskoj selekciji graševine, kao najvažnijoj bijeloj
sorti u Republici Hrvatskoj. Do sada su posađene i ispitivane već
tri generacije nasada, zasađenih na području Slavonije.
Nadležne institucije priznale su klon graševine i time ga
uvrstile u sortnu listu RH čime se stječu svi uvjeti za njegovu
reprodukciju. Cilj osnaživanja reputacije kraljice hrvatskih vina
jest proširenje kvalitativnih potencijala graševine te njezino
prilagođavanje ciljevima proizvodnje i različitim tehnologijama.
Naručitelji projekta su Općina Kutjevo i Udruga proizvođača.
Neki od pedeset vinarija članova udruga i deset samostalno
prijavljenih vinara već su počeli izlaziti na tržište s mladim
vinima, stoga je pravi trenutak za javno predstavljanje. Tako je
Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae ove godine
stavilo naglasak na nastavak brendiranja prestižne autohtone
sorte i zaštićene robne marke pušipel. Spomenuta društva u
suradnji s Međimurskom županijom provode klonsku selekciju s
ciljem dobivanja klona pušipel radi daljnje zaštite autohtonosti.
Udruga Vina Dalmacije prije En Primeura potvrdila je da
nastavljaju s razvojem unaprjeđenja vinograda i vinarija koji
doživljavaju svoju renesansu. A za sve to zaslužni su ljudi i
nove generacije koje su podigle ljestvicu u svakom dijelu
poslovanja i promišljanja o vinarstvu.
Sve te i mnoge druge aktivnosti potvrđuju nam izvrsnost hrvatske
vinske scene i napore koji se ulažu kako bi se Hrvatska
brendirala kao zemlja visokokvalitetnih vina. Na ovogodišnjoj
manifestaciji predstavit će se šezdeset pet vinara iz Slavonije i
Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.