Opojan miris i intenzivan okus kao da govore koliko jako djelovanje na zdravlje ima ovaj začin...
Cimet je posljednjih godina doživio svojevrsnu renesansu. Dok se
ovaj dalekoistočni začin nekada dodavao samo u kolače i bio
neizostavan sastojak pite s jabukama i božićnih
slastica, danas se njegov utjecaj proširio na slana jela,
ali i izvan kulinarskih sfera. Koristi se kao lijek i u
kozmetici.
Dvije vrste cimeta
Ovaj začin dobivamo od unutarnje kore drveta cimeta i razlikujemo
dvije vrste – kasijski i cejlonski cimet. Kasijski se
proizvodi u Kini, Vijetnamu i Indoneziji, jeftiniji je i
prodavaniji, no i lošiji kvalitetom te poguban za
zdravlje ako se koristi u većim količinama.
Cejlonski cimet dolazi sa Šri Lanke, iz Indije, Madagaskara,
Brazila i Kariba. Kasijski cimet poznat je i pod nazivom
kineski cimet, sadrži kumarin, spoj otrovan za jetra i bubrege.
Kobna doza kumarina za čovjeka je 275 mg po kilogramu tjelesne
mase. Naravno, nemoguće je pojesti toliko cimeta odjednom, no ako
odlučite koristiti ovaj začin na svakodnevnoj
bazi, cejlonski cimet je puno bolji izbor, jer obiluje
hranjivim tvarima i antioksidansima, a sadrži jako malu dozu
kumarina.
Zdravstvene dobrobiti cimeta
Istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti – od
kardiovaskularnih do dijabetesa.
1. Cimet je antioksidativna bomba
Previše slobodnih radikala vodi do oksidativnog stresa u tijelu,
a takvo stanje do brojnih ozbiljnih bolesti (različitih vrsta
tumora, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti) i bržeg
starenja.
Cimet sadrži jake antioksidanse zbog čega je uvršten u
kategoriju superhrane. Istraživanja su pokazala da
antioksidansi iz cimeta imaju antiupalni učinak koji igra veliku
ulogu u očuvanju zdravlja.
2. Cimet snižava razinu šećera u krvi
Zbog ovog svojstva cimet se preporučuje dijabetičarima.
Bioflavonoid proantocijanidin koji se nalazi u cimetu
pomaže regulirati razinu šećera u krvi, usporava razgradnju
ugljikohidrata u probavnom sustavu što pomaže regulirati prodor
glukoze u krv.
3. Cimet snižava kolesterol i krvni tlak
Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija cimeta može
sniziti razinu lošeg kolesterola te na taj način čuvati srce i
krvne žile.
Studije provedene na životinjama pokazale su da cimet snižava
krvni tlak. No, s obzirom da još nema istraživanja na ljudima, ne
može se sa sigurnošću govoriti o utjecaju cimeta na krvni tlak.
4. Cimet ima antikancerogeno djelovanje
Studija provedena na laboratorijskim miševima koji su imali rak
crijeva pokazala je da cimet aktivira enzime u crijevima koji
sprječavaju daljnje širenje raka. Istraživanje još nije provedeno
na ljudima, no je na uzorku rakom zahvaćenog crijeva te je dalo
obećavajuće rezultate.