Rezultati francuske studije objavljene prije nekoliko dana trebali bi biti razlog za brigu svima koji ne vode računa o tome što jedu...
Naime, pokazali su da ultraprocesuirana hrana zaista
skraćuje život. Prevedeno u brojke: povećanje konzumacije
ultraprocesuirane hrane za 10 posto povezano je sa 14 posto višim
rizikom od prijeveremene smrti.
Istraživanje je provedeno na 44.000 odraslih Francuza.
Analizirane su njihove prehrambene navike. Osobe koje imaju
običaj piti gazirana pića, jesto mesne prerađevine, grickalice i
ostalu hranu koja je puna pojačivača okusa i konzervansa, imale
su veći rizik da kronično obole i umru. Znanstvenici su
promatrali period od sedam godina, odnosno kako tijelo reagira
ako se osoba tako hranila sedam godina.
‘Ultraporcesuirana hrana je ona hrana koja sadrži jako puno
sastojaka i koja je prošla puno industrijskih procesa prije, no
što je stigla na vaš tanjur. To je najčešće hrana koja je
brzo spremna za konzumaciju. Primjerice, treba je samo
podgrijati’, objašnjava nutricionistkinja Laure Schnabel sa
Sveučilišta Sorbonna.
Ovakva hrana usko je povezana s pretilošću, bolestima srca i
raznim vrstama tumora.
‘Naša je zadaća da vas upozorimo i kažemo vam da ako jedete
gotovu hranu (a niste je vi skuhali, već ste ju kupili spakiranu
i pripremljenu za vašu mikrvalnu) imate 15 posto veći rizik da
prerano umrete’, kaže koautorica studije Mathilde
Touvier.
‘Pogledajte sastojke koji su navedeni na proizvodu. Razumijete li
sve što piše? Birajte one prehrambene proizvode sa što manje
sastojaka i sa sastojcima koje poznajete’, poručuje znanstvenik
nutricionist Nurgul Fitzgerald sa Sveučilišta Rutgers.