Dok nazdravljamo čašom omiljenog pića, posljednje na što želimo misliti jesu herbicidi koji se možda nalaze u njemu...
U pet vrsta vina i 15 vrsta piva, među kojima je i jedno
organsko, pronađeni su herbicidi, objavila je grupa U.S. PIRG,
članica organizacije The Public Interest Network
kojoj je cilj stvaranje boljeg svijeta i otkrivanje prevara.
U pivu i vinu pronađeni su glifosat, najkorišteniji herbicid na
svijetu, za koji se sumnja da je kancerogen.
‘Razina glifosata u pivu i vinu nije nužno opasna po zdravlje, no
ipak je razlog za brigu zbog potencijalnog rizika’, stoji u
priopćenju U.S. PIRG-a.
‘Odrasla osoba bi trebala popiti više od 140 čaša vina dnevno s
najvišom razinom glifosfata da bi samo dosegnula razinu koja i
dalje ne spada u rizičnu’, kazao je glasnogovornik Institua
za vino u SAD-u.
Proizvođač organskog vina Frey Vineyards objašnjava da
su glifsati dospjeli u vino kroz kišnicu i da u tragovima
mogu biti prisutni u mnogim namirnicama.
Iz američke Vladine agencije za zaštitu okoliša EPA-e umiruju
javnost. Kažu, ne postoji značajan rizik za ljudsko zdravlje,
čask ni za dojenčad ni malu djecu, kada se pesticidi koriste u
propisanim količinama.
Stoga, opustite se i uživajte u dobrom društvu, uz čašu omiljenog
vina ili piva.