- Primijetili smo da su naš Varaždin preplavile pizze, ćevapi i slična jela. Htjeli smo tu monotoniju razbiti domaćim tradicionalno-modernim jelima.
Zašto je u svijetu gastronomije više muškaraca nego žena?
Zlatko Novak, kuhar u varaždinskom restoranu
‘Bedem’, koji je otvorio s kolegom kuharom
Anđelkom Levanićem, nudi odgovor.
– To je normalno u svijetu. Mislim da je glavni razlog to što je
to fizički iscrpljujući posao. Svi na TV-u gledaju kako se kuha i
čini im se lijepo, sjajno i bajno, ali realnost je surova – kaže
kuhar koji je nedavno pobijedio na natjecanju CRO TOP
10, Hrvatskog kuharskog saveza.
Od kuhanja se opušta vozeći motocikl Hard Enduro po bregima i
šumama.
Kad su otvarali ‘Bedem’ pokraj staroga grada, vizija im je bila
da tradicionalnu hranu predstave na malo moderniji način i da
recepture bakica i dedeka modernije zapakiraju. To su, na
primjer, smuđ s kiselim kupusom i krumpirom, štrukli od
fazana…
– Primijetili smo da su naš Varaždin preplavile pizze, ćevapi i
slična jela. Htjeli smo tu monotoniju razbiti domaćim
tradicionalno-modernim jelima.
Nakon tri godine, dobili su i Michelinovu
preporuku.
Nude gablece po 30 kuna, a na jelovniku su po toj cijeni bili, na
primjer, pileći odrezak u panadi od kokosa i lješnjaka ili pileći
svitak punjen marelicama. Od jela po narudžbi imaju, na primjer,
pastrvu sa šafranom za 45 kuna, zagorsku zakusku (uz meso tu je i
sir prgica te kosana mast) za 39 ili dimljenu ždrebetinu sa sirom
grabancijašem za 59 kuna.