Građani će od 5. do 15. travnja u restoranima Varaždinske županije po cijeni od svega 80 kuna moći izabrati meni od 3 slijeda u ukupno 15 restorana.
I ove godine Turistička zajednica Varaždinske
županije organizira gastronomski događaj koji se održava
4. put u suradnji s 15 ugostiteljskih objekata
koji su nositelji standarda ‘Okusi varaždinskog kraja’.
Ovogodišnja manifestacija predstavljena je danas, 29. ožujka, u
hotelu La’Gus, a predstavili su je Natalija
Martinčević, predsjedateljica Turističke zajednice
Varaždinske županije, Miran Bojanić Morandini,
direktor Turističke zajednice Varaždinske županije te
predstavnici restorana uključenih u ‘Okuse varaždinskog kraja’.
Moto ove vrhunske gastronomske manifestacije glasi ‘Istinski
dobro – tradicija koja osvaja!’.
Građani će od 5. do 15. travnja u restoranima Varaždinske
županije po cijeni od svega 80 kuna
moći izabrati meni od 3 slijeda u ukupno 15 restorana, a novost u
ovogodišnjim okusima je da dva restorana petkom imaju treći
meni s jelima od riba s obzirom da je vrijeme Korizme (restoran i
zalogajnica Šanjek; hotel Varaždin).
– Jako nam je drago da je naša manifestacija Okusi
varaždinskog kraja postala brend Varaždinske županije i
da su ju prepoznali i domaći i strani turisti. Danas je
gastronomija nezaobilazni dio ponude, to turisti traže i mi se
upravo tu želimo brendirati s našim domaćim proizvodima.
Varaždinska županija dokazano je u vrhu kvalitetne gastronomije i
pozivam sve da dođu i uživaju u delicijama naših restorana
– naglasila je Martinčević.
Martinčević je na konferenciju došla s košarom
punom 100 posto bučinog ulja u originalnoj prepoznatljivoj
boci te ga podijelila predstavnicima restorana kako bi ih
potaknula da upravo originalna boca varaždinskog bučinog ulja
bude na svakom stolu u svakom restoranu.
Poseban naglasak u ovogodišnjim menijima ponovno
je stavljen na jela od Varaždinskog bučinog ulja, ali i na svim
našim domaćim kvalitetnim proizvodima.
Za jedinstveno i kvalitetno ulje je pokrenut postupak zaštite
naziva oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike
Hrvatske. Martinčević je podsjetila i da će Varaždinska županija
imati najveći broj zaštićenih proizvoda od svih
županija u Republici Hrvatskoj.
Bučino ulje ima izuzetno široku primjenu u
gastronomiji; od hladnog predjela preko glavnog jela pa
sve do deserta, a veliki odaziv na prošlogodišnju manifestaciju
dokaz je da su građani prepoznali trud ali i poseban okus koji
daje buča i bučino ulje.
– Sjećanja uz putovanja vežu se uz okuse, vizualno i mirise, a
upravo okusi i mirisi vežu se uz gastronomiju. U Varaždinskoj
županiji imamo što ponuditi i vjerujem da će nas turisti zbog
naše gastronomije više posjećivati. Jela koja
naši restorani nude u ovoj manifestaciji su tradicionalna ali
spremljena na moderan način – naglasio je direktor Turističke
zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić
Morandini.
– U našem hotelu radimo samo s domaćim i kvalitetnim namirnicama,
ponekad je to teži ali daleko kvalitetniji put . Strani gosti
više preferiraju autohotona jela i trudimo se to im servirati –
naglasio je Darko Perši, voditelj restorana
hotela La’Gus.
U manifestaciji Okusi varaždinskog kraja
sudjeluju: restoran August, restoran Bedem, restoran
Garestin, kavana Dora, restoran Palatin, restoran i zalogajnica
Šanjek, hotel Varaždin, restoran Verglec iz Varaždina, restoran
Arabela iz Globočeca Ludbreškog, Grešna pilnica iz Klenovnika,
hotel La Gus i Zlatne gorice iz Gornjeg Kneginca, hotel Minerva i
Đurina hiža.