PROMIJENITE PREHRANU

Poznati stručnjak za rak otkrio što jede u danu kako bi izbjegao opaku bolest

Niste spremni za ovaj ekstremni jelovnik koji bi trebao 'izgladniti' rak...

O antioksidansima slušamo svakodnevno i već svi znamo da zeleni
čaj pomaže u borbi protiv nastajanja malignih stanica. Međutim,
ne znamo kako točno promijeniti prehranu da bi zaustavili
opaku bolest i kako bi nam trebao izgledati dnevni meni. 

Naša cjelokupna dijeta važnija je za rizik od razvoja
bolesti nego činjenica da jedemo mnogo špinata.

Poznati stručnjak i liječnik William
Li 
otkrio je, u svojoj novoj knjizi, hranu koja
aktivno suzbija šanse za nastanak tumora. Iza svake hrane
stoji i medicinski razlog zašto pomaže tijelu. No,
za Woman’s Health objasnio je što on sam jede da
izbjegne zloćudnu bolest. 

Doručak

Za doručak Li većinom bira lagane namirnice. Počinje
dan šalicom zelenog čaja od cijelog lista te komadom
voća poput kiwija. ‘Zeleni čaj i kava su
namirnice koje aktiviraju svih 5 obrambenih sistema u
tijelu. Kiwi djeluje isto i štiti DNA te tako usporava starenje
stanica i smanjuje rizik od raka’, otkrio je Li.

Uz to ponekad jede komad tosta, ali ne bilo kojeg već tosta od
kiselog tijesta. 

‘Jedem ga zbog utjecaja na moju mikrobiotu. Kiselo
tijesto ima zdravu bakteriju koja aktivira imunološki sustav
i ubrzava zacjeljivanje. Također aktivira mozak i otpušta hormon
oksitocin’, dodao je.

Ručak

Li ponekad preskače ručak: ‘Povremeno preskakanje ručka ili
doručka smanjuje unos kalorija  što poboljšava telomere koji
su povezani s životnim vijekom stanica’, objasnio je. ‘Ne
preskačem namjerno obroke kako bih izgubio kilograme, ali znam
da povremeni post čini dobro za zdravlje.’

Inače mu je baza ručka većinom povrće, a češće naginje
konzumiranju salata s lisnatim zelenim povrćem poput špinata,
radića, rikule itd. 

‘Lisnato zeleno povrće sadrži posebne komponente koje
djeluju antiangiogeno odnosno blokiraju rast raka oko krvnih žila
i ojačavaju imunitet. Ne jedem mnogo proteina za ručak, ali
ponekad serviram sardine, skušu ili inćune’, objasnio je.
Nerijetko uz ručak dodaje orašaste plodove.

Večera

Večera je najvažnija u danu ovog poznatog liječnika. To je ujedno
i njegov najveći obrok i uvijek pazi da su sastojci svježi. 

‘Gradim jelo oko povrća i onda razmišljam kako povrće učiniti što
ukusnijim. Radić je, primjerice, povrće koje aktivira
nekoliko obrambenih sistema u tijelu u isto vrijeme’, objasnio
je. Radić jednostavno polije maslinovim uljem i peče 15 minuta u
pećnici. Ponekad uz to doda ribu i plavi krumpir. 

‘Istraživanja su dokazala da prirodni pigment u plavom krumpiru
ubija stanice koje dopuštaju tumorima da se vrate’, kaže
Li. 

Ponekad se odluči na tjesteninu, ali samo onu od cjelovitog zrna
koje sadrži antiangiogena svojstva. Od umaka bira raznolike
kombinacije s rajčicom koja sadrži (kad se skuha) oblik likopena
koji ‘izgladnjuje’ rak. Upravo zato najčešće bira cherry
rajčice koje imaju najveći udio likopena. 

Uz sve to dodaje i kapar koji je bogat antioksidantom
kvercetinom koji djeluje protuupalno i usporava rast nekoliko
vrsta tumora. 

Za grickanje

Kad ga uhvati želja za grickanjem uvijek bira tamnu
čokoladu: “Pojest ću malo tamne čokolade, 70 posto kakao ili
više, koja odlično brani organizam i fina je.”

Iako je njegov meni krcat zdravim namirnicama, ipak je za neke
kalorijski presiromašan. Imajte na umu da možete trikove iz
njegove prehrane ubaciti u svoje svakodnevne navike i tako
osnažiti svoj organizam. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije