kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva

HRVATSKI MLINAR ‘Kruhu vraćamo svagdašnjost, ono što je bio nekada’

Kongres je okupio eminentne predavače, te vrsne mlinare, pekare i slastičare koji su govorili o kruhu, izložili svoje proizvode te razgovarali o kruhu koji je jedno vrijeme izgubio na kakvoći, ali mu se evidentno vraća njegova svagadšnjost.

Modernom tehnologijom, prohtjevima potrošača kao i neizbježnom
marketinškom industrijom, kruh je izgubio svoju izvornost koja je
stoljećima njegovana u hrvatskom puku. No, prepoznato je kako se
nije išlo u dobrom smjeru, te se kruhu vraća svagdašnjost
biblijska i on opet postaje prvi sinonim prehrane.

Renomirani varaždinski hotel Turist, danas u petak 5. travnja bio
je mjesto održavanja XIX. kongresa pekarstva, mlinarstva i
slastičarstva ‘Hrvatski pekar’ kojeg je organizirao ROBINSON
novinsko-nakladničko poduzeće iz Zagreba, visoki pokrovitelj
Varaždinska županija, a stručni pokrovitelj Prehrambeno-biološki
fakultet Zagreb.

Kongres je okupio eminentne predavače, te vrsne mlinare, pekare i
slastičare koji su govorili o kruhu, izložili svoje proizvode te
razgovarali o kruhu koji je jedno vrijeme izgubio na kakvoći, ali
mu se evidentno vraća njegova svagadšnjost.

Jedna od izlagačica je kazala kako kruh jeste svagdašnjost jer
jedina je hrana koja se može jesti svakog dana i nikada ga se ne
može čovjek prejesti niti mu se on može zduriti. Suvremene
tehnologije su iz brašna za kruh uzele razne tvari te je ostao
siromašan, a sada mu se ponovno vraćaju posije, škrob i druge
tvari koje su nekada, sada već staro vrijeme redovito bile u
kruhu, ispričala je mlada pekarica, ponosna na današnji kruh,
posebice svoj složen iz prosenog brašna.

87c650acb694c1e102d9c39910873ea2.jpg?v=2

Rečeno je kako su i velike mlinarske tvrtke i pekarnice
prepoznale kako je kruhu potrebno vratiti biblijske
karakteristike, a jedna je i da je drugi, treći i četvrti dan
jednako dobar kao i prvi dan.

Naravno bilo je govora i bio je izložen kruh bez glutena,
govorilo se o štetnim i korisnim aditivima, te su predstavljeni
lokalni pekarski i slastičarski proizvodi; bregovski vrtanji,
bela podravska zlevanka, podravski kašnjaki, zagorsko pecivo od
batata, varaždinske pogačice, zagorski mlinci i drugi.

Zemlja gost bia je Panama koja se predstavila s panamskim
kruhovima s plantaža banana. Na kraju programa degustirani su
kruhovi, peciva, sirevi i druge delicije te su podijeljena
priznanja i medalje za pekarske i pekarsko-slastičarske proizvode
u sklopu akcije ‘Hrvatska pekarska kvaliteta’.

A sudionici pak su priznaje dodijelili Stjepanu Odobašiću iz
Robinsona na način što su rekli kako će doći na idući i jubilarni
XX. kongres i zahvalili za ovaj skup koji je mirisao kruhom našim
svagdašnjim i pecivom slasnim iz pećnica hrvatskih domaćica i
pekarnica.

fe20c762d2123c5153c988ed27e8af85.jpg?v=2

41cea57421e63434bc0fb3a39eac9b87.jpg?v=2

6e77fdd1a18e2d2c63c77d6c0b9d136e.jpg?v=2

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije