Vina su ocjenjivale dvije peteročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti...
Hrvatska autohtona vina dobila su i podršku od stručnih
savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe
koji već dugi niz godina u suradnji s tisućama vinara pridonose
razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora. Prva revija
vina autohtonih sorti vina od
davnina održana je 2018. godine u art galeriji
Lauba.
Besplatno ocjenjivanje, a kasnije i promocija na tim temeljima,
pravilan je smjer za podršku i poticanje autohtonih sorti.
– Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz
prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina
hrvatskih autohtonih sorata – rekao je u ime organizatora
ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe
Zdravko Tušek.
Vina su ocjenjivale dvije peteročlane komisije sastavljene od
iskusnih ocjenjivača (enologa) koji posjeduju certifikat o
provjeri znanja i sposobnosti sukladno ‘Pravilniku o
organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina’.
Iz vinarije Jakopić na ocjenjivanje su poslana
dva vina:
Pušipel classic, 2016. – srebrna diploma (82 boda)
Pušipel prestige, 2015. – velika zlatna diploma (94 boda)
Bodovne granice za odličja bile su:
90-100 bodova – velika zlatna diploma
85-89 bodova – zlatna diploma
80-84 boda – srebrna diploma
75-79 bodova – brončana diploma
61-74 boda – priznanje
Organizator manifestacije je Hrvatska poljoprivredno-šumarska
savjetodavna služba, suorganizatori Ministarstvo poljoprivrede i
Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, a partneri su
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za
poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture
i melioraciju krša iz Splita.