Urbanovo ove godine slavi dvadeseti jubilej, a to je idealna prilika za razgovor s predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja "Hortus Croatiae"
Druga polovica mjeseca svibnja tradicionalno je rezervirana za
manifestaciju Urbanovo, a Međimurje postaje regionalno
eno-gastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji izvrsnih
vina i dobre hrane.
Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo 2019.
održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH,
Kolinde Grabar – Kitarović te
pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva
gospodarstva, poduzetništva i obrta. Zlatni sponzori
manifestacije Urbanovo su Hamag-Bicro, Triglav osiguranje,
HPB, Croatia osiguranje i PBZ.
Manifestacija Urbanovo 2019. započinje Festivalom Pušipela, koji
se održava od petka do nedjelje, 17. – 19. svibnja. Na
Festivalu Pušipela, svoja će vina predstaviti 24 vinarije koje
su članice Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae.
Drugog tjedna manifestacije, u petak i subotu, 24. i 25. svibnja,
održat će se Dani otvorenih podruma. Međimurski vinari u svojim
vinarijama organiziraju prigodan program i ponudu koja iz godine
u godinu privlači sve veći broj gostiju.
Veliki jubilej koji ove godine obilježava manifestacija Urbanovo,
prilika je za razgovor s Davidom Štamparom,
predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus
Croatiae”. David Štampar prije nekoliko tjedana ponovno je
izabran za predsjednika Društva na novi mandat od četiri godine.
Pred nama je jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo.
Kada danas gledate s odmakom na proteklih dvadeset godina, što
možete reći o manifestaciji i njezinom razvoju jer ste druga
generacija vinara?
Danas možemo reći da je Urbanovo manifestacija nacionalnog
karaktera što je u počecima bio i cilj koji je danas nakon 20
godina postignut.
Koji
su noviteti ovogodišnje manifestacije, kakav je program?
Svake godine želimo biti što bolji i svake godine dižemo nivo
manifestacije, pa smo za ovu godinu
pozvali Erica Zwiebela MS,
jednog od dvjesto master sommeliera na svijetu, koji će
održati masterclass radionice u sklopu manifestacije Urbanovo.
Eric Zwiebel rođen je u Alsaceu u Francuskoj. Titulu Master
Sommelier osvojio je 2001. godine. Položio je i ispit za
međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom “Najbolji od
najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu
diplomu.
Tu je i Siniša Lasan, Advanced sommelier MS,
Wset 3 (višestruki prvak u soommelierstvu Hrvatske i ocjenjivač
na natjecanju Decanter World Wine Awards). Eric Zwiebel i
Siniša Lasan, kušat će vina naših vinara i dati nam poruku za
budućnost, a održat će i masterclass radionice.
Poznati
slovenski chef Igor Jagodic, koji je ujedno
Gault & Millau Chef 2019. godine u Sloveniji, uparit će naša
međimurska vina sa svojim gastronomskim delicijama.
Kroz Društvo vinara i vinogradara Hortus Croatiae
okupljate 24 vinara. Posljednjih godina primjetni su pomaci u
vašem razvoju i afirmaciji međimurskih vinara na vinskoj sceni.
Koje ste mjere sve poduzeli za ovaj veliki iskorak?
Prije svega naši vinari rade na sebi i na kvaliteti vina pa je
stoga po meni to jedan od glavnih razloga. Kroz klonsku selekciju
Pušipela, kroz novu dizajniranu bocu za Pušipel i zadnji projekt
MLADO MEĐIMURJE uspjeli smo afirmirati naša vina i sve više i
lakše idu na vinske karte restorana diljem Hrvatske, a i po
svijetu. I po meni ono najbitnije je da su naša vina laka za
razumijeti – lagana, svježa i aromatična – to je odlika našeg
vinogorja.
Je li na te promjene utjecala i smjena generacija? Znamo
da su brojne vinarije preuzele “mlađe snage”. Recite nam nešto o
tome.
Naravno da je. Sreća je ta da su nam roditelji povjerili i
prepustili da izrazimo svoje poslanje. Ipak treba priznati da su
nas oni kreirali i školovali pa je sada i logično staviti nas u
vatru što se pokazalo ispravnim.
Kakav je pogled u budućnost? Gdje vidite mjesto za
napredak?
Smatram da se sve više treba okrenuti ekološkoj i biodinamičkoj
proizvodnji. U biti, proizvodnji kakva je i nekad bila. Treba se
vratiti na staro.
Po
čemu bi izdvojili međimurske vinare? Koje su vaše posebnosti i
najveća snaga?
Naša najjača karika je složnost. Mi smo shvatili da treba sjesti
za stol i zajedno kreirati vinsku scenu. Jedan jaki ili poznati
vinar je slaba karika u regiji u odnosu na više jakih i dobrih.
To je onda snaga regije, a mi tu snagu imamo.
Kako vidite razvoj vinskog biznisa i koliko je on povezan
s turizmom u Međimurju?
Znamo da 30% turista u svijetu posjećuje vinarije i tu ne treba
previše pametovati. Čim prije trebamo otvoriti što više kušaona u
sklopu vinarija jer turisti koji posjećuju Međimurje žele i
obilaziti naše vinarije.
Koliko je lokalna zajednica, stanovništvo i srodne struke
prepoznala napore koje vinari ulažu posredno u razvoj
Međimurja?
Treba napomenuti da je naša lokalna zajednica, tj. Općina
shvatila da su vinari jaka karika i da nas podržava koliko god
može. Dakle dobro surađujemo sa općinom i zajedno razvijamo
budućnost kraja. Cilj je da svi bregovi budu zasađeni vinovom
lozom i da lokalno stanovništvo ima sve veće indirektne koristi.
Međimurje
svojom ljepotom prekrasnog krajolika, bogatom baštinom,
gostoprimstvom uvijek ljubaznih domaćina, vrhunskim vinima i
gastronomskim delicijama svojim gostima pruža jedinstven i
neponovljiv doživljaj.
Sve je to ucrtalo Međimurje na kartu atraktivnih turističkih
destinacija koje posjećuje velik broj turista, a međimurski
vinari tome daju svoj doprinos – završio je Štampar.