Iako kruh često smatramo velikim neprijateljem linije i zdravlja, neke vrste imaju niz prednosti za zdravlje...
Nisu sve vrste kruha nastale na isti način, a opet većinom ih
trpamo u isti koš. Bijeli kruh sadrži rafinirano brašno i
žitarice te visoki glikemijski indeks. Upravo u procesu
obrađivanja nestaju nutritivni dijelovi žitarice.
U toj fazi obrade uklanja se vanjski sloj žitarica koji obiluje
vitaminom B i mineralima. Međutim, cjeloviti kruh može biti
izuzetna potpora našem zdravlju.
1. Kruh od cjelovitih žitarica
Ovo se odnosi generalno na bilo koji kruh koji je napravljen od
cjelovitog žita. Prolazi kroz manje obrada od onog koji se radi
of rafiniranog brašna i sadrži više nutrijenata. Ovakav kruh
sadrži tiamin odnosno B1 vitamin, riboflavin tj. B2 vitamin,
nijacin, željezo, magnezij i selenij.
Uz tog, ovakav kruh vrvi kompleksnim ugljikohidratima koji su
ključni za zdravlje probave.
2. Ezekiel kruh
Ezekiel se razlikuje od većine drugih vrsta kruha jer se
proizvodi od proklijalog cjelovitog zrna. Ima iste prednosti za
zdravlje kao bilo koji kruh od cjelovitog zrna, ali i dodane
vrijedne nutrijente.
Ezekiel najčešće sadrži nekoliko vrsti žitarica ili
leguma poput leće i ječma. Sadrži značajne količine
kalcija, željeza i nijacina. Jedna šnita odnosno 45 grama
Ezekielovog kruha sadrži otprilike 140 kalorija, 5 grama
proteina, 22 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakni te 3.5 grama
masti.
3. Raženi kruh
Raženi kruh sadrži brašno zrna raži, koje je slično pšenici. Ima
sličan nutritivni profil kao kruh cjelovitog zrna pšenice i
kvalitetan je izvor vitamina i minerala. Može biti tamne ili
svijetle boje, ovisno o načinu proizvodnje.
S ovim je kruhom ključno čitati listu sastojaka jer
ponekad prozvođači dodaju prerađeno, bijelo brašno. Šnita
raženog kruha sadrži oko 90 kalorija, 3 grama proteina, 17 grama
ugljikohidrata, 1.5 grama masti i 2 grama vlakna. Malo
istraživanje čak je otkrilo da raženi kruh regulira razine šećera
u krvi pa je dobar izbor za dijabetičare, ali bitno je
posavjetovati se s liječnikom.