'Preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja', kaže koautorica studije'...
Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti raste s brojem jaja
koje pojedemo, pokazalo je istraživanje provedeno na
Sveučilištu UMass Lowell.
Znanstvenici su pratili prehranu, zdravstveno stanje i životne
navike gotovo 30.000 odraslih punih 31 godinu te otkrili da
jaja, kada se konzumiraju prevelikim količinama, mogu loše
utjecati na zdravlje. Rezultati ove opširne, dugogodišnje studije
su objavljeni u Journal of the American Medical
Association.
Iako ne postoje konkretne smjernice o tome koliko se jaja na dan
smije pojesti, koautorica studije, znanstvenica kojoj
su područje istraživanja biomedicina i nutricionizam,
Katherine Tucker, kaže da je razumno pojesti
nekoliko jaja tjedno jer jaja sadrže nutrijente koji hrane oči i
kosti.
‘No, preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od
tri jaja’, dodaje Tucker.
Prema smjernicama Američkog nutricionističkog saveza maksimalno
bi se dnevno u organizam smjelo unijeti 300 miligrama
kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama
kolesterola, otprilike koliko i odrezak.
Studija je pokazala da je svakih dodatnih 300 miligrama
kolesterola dnevno povezano sa 17 posto višim rizikom od
kardiovaskularnih bolesti i 18 posto višim rizikom od
preuranjene smrti.
Utvrđeno je i da navike vježbanja i ukupna kvaliteta
prehrane nisu utjecali na vezu između kolesterola iz hrane,
rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti.