OPREZNO

Ipak ne treba pretjerivati: Kolesterol iz jaja povezan s bolestima srca

'Preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja', kaže koautorica studije'...

Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti raste s brojem jaja
koje pojedemo, pokazalo je istraživanje provedeno na
Sveučilištu UMass Lowell. 

Znanstvenici su pratili prehranu, zdravstveno stanje i životne
navike gotovo 30.000 odraslih punih 31 godinu te otkrili da
jaja, kada se konzumiraju prevelikim količinama, mogu loše
utjecati na zdravlje. Rezultati ove opširne, dugogodišnje studije
su objavljeni u Journal of the American Medical
Association. 

Iako ne postoje konkretne smjernice o tome koliko se jaja na dan
smije pojesti, koautorica studije, znanstvenica kojoj
su područje istraživanja biomedicina i nutricionizam,
Katherine Tucker, kaže da je razumno pojesti
nekoliko jaja tjedno jer jaja sadrže nutrijente koji hrane oči i
kosti. 

‘No, preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od
tri jaja’, dodaje Tucker.

Prema smjernicama Američkog nutricionističkog saveza maksimalno
bi se dnevno u organizam smjelo unijeti 300 miligrama
kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama
kolesterola, otprilike koliko i odrezak.

Studija je pokazala da je svakih dodatnih 300 miligrama
kolesterola dnevno povezano sa 17 posto višim rizikom od
kardiovaskularnih bolesti i 18 posto višim rizikom od
preuranjene smrti. 

Utvrđeno je i da navike vježbanja i ukupna kvaliteta
prehrane  nisu utjecali na vezu između kolesterola iz hrane,
rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije