Nezdrava hrana nije samo uzrok nakupljanja kilograma, već i puno ozbiljnijih zdravstvenih problema...
Većina nas ne provodi vrijeme misleći o tome što unosimo u
tijelo. No, kad bismo znali da je neka hrana doista puna otrova u
najdoslovnijem smilu – stvari bi vjerojatno bile drugačije.
‘Toksini’ se u ovom slučaju smatraju kemikalijama koje se nalaze
u obrađenoj i umjetnoj hrani, a najčešće su to oni sastojci
kojima ni ne možemo izgovoriti ime. Uvijk čitajte etikete i
pripazite na sljedeće sastojke.
1. Palmino ulje
Kad se palmino ulje napuni hidrogenom postaje čvršće strukture i
pretvara se u trans masti. Na taj način pomaže u tome da se hrana
ne pokvari kako bi mogla mjesecima stajati na policama u
trgovini. Ovakve masnoće uzrokuju ugruške u krvi i povećavaju
šanse od sračnih udara.
2. Visoko fruktozni kukuruzni sirup
Fruktozni sirup upravo je najveći problem procesiranih žitarica.
Unos šećera postao je sve veći tijekom godina i danas konzumiramo
20 puta više šećera nego prije 40 godina. Ovaj umjetno
proizvedeni sirup povćava trigliceride, potiče rad hormona za
zadržavanje masnoća i izaziva prejedanje.
3. Umjetni zaslađivači
Aspartam, saharin i sukraloza imaju težak učinak na naš
metabolizam. Ovi ‘dijetni’ zaslađivači igraju se s našim mozgom i
šalju signal mozgu da slatko ne znači višak
kalorija. Aspartam je čak povezan s razvojem raka,
glavobolja, depresije i ADHD-a.
4. Natrijev benzoat i kalijev benzoat
Ovi aditivi dodani su u sokove kako bi spriječili rast plijesni.
Benzen je poznat kao kancerogeni spoj koji može uzrokovati
ozbiljne probleme sa štitnjačom. Opasne količine benzena također
se mogu nakupiti u plastičnim bocama u kojima se nlaze pića.
5. Natrijevi nitrati i natrijevi nitriti
Ova dva konzervansa nalaze se u mesnim prerađevinama popt
slanine, hrenovki i mesnih narezaka. Povezani su s razvojem raka
crijeva i metaboličkog sindroma koji vodi dijabetesu.