Hrana nam može pomoći da osnažimo tijelo i zaštitimo ga od bolesti. Autorica knjige 'Cancer-Free With Food' predlaže ove namirnice...
Liana Werner-Gray, autorica knjige o hrani
‘Cancer-Free With Food’ vrlo je
strastvena u borbi protiv raka. Stanice raka su bolesne
stanice. Znajući to, možemo se usredotočiti na prehranu koja
podržava zdravu staničnu funkciju.
Super namirnice, hrana bogata spojevima koji se smatraju posebno
korisnima za naše zdravlje i dobrobiti, može biti snažnija od
raka.
Liana Werner-Gray za portalMBGfood predlaže uvođenje
ovih namirnica u prehranu, pomažu ubijanju stanica raka i
sprječavaju daljnji rast postojećih tumora.
Uz ove tri namirnice, Werner-Gray preporučuje i ove
biljke: kurkuma, borovnice, brokula, lan, češnjak i gljive.
Klice brokule
Ova namirnica je nevjerojatno moćna i ubojica raka zbog
neobično visoke količine sulforafana. Ovaj spoj također se
nalazi u špinatu, brokuli, kelju, cvjetači, kupusu i
prokulicama.
Dr. Paul Talalay, profesor farmakologije i
molekularnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns
Hopkins, koji je 25 godina radio na istraživanju spojeva u
povrću, glavni je zagovornik klica brokule.
Godine 1992. Talalay i njegov istraživački tim otkrili su da
sulforafan ima sposobnost ojačati prirodnu obranu tijela od
oksidativnog stresa, upale i oštećenja DNA.
Kakao
Kakao je glavni sastojak čiste čokolade prije nego se
pretvori obrađeni kakao prah. Zbog obrade, kakao nema toliko
hranjivih tvari kao sirovi kakao prah, a vrlo je
bogat hranjivim tvarima i mineralima. Kakao je
pun magnezija, minerala koji opušta naše mišiće i ublažava
bol u tijelu.
Nije ni čudo što žudimo za čokoladom! Kakao
sadrži polifenolne spojeve koji su vrlo korisni za naše
zdravlje. Znanstvena zajednica je također dokazala da je
protuupalan s antitumorskim aktivnostima.
Pokazalo se da kakao ima mnogo potencijalnih antitumorskih
spojeva zbog visokog broja antioksidanata (40 puta više od
borovnica!). Ima sposobnost smanjivanja upale,
smanjuje rizik od pretilosti i poboljšava kardiovaskularnu
cirkulaciju.
Lješnjak Tiger
Kod nas se još zove oštrik ili zemni badem. Raste na cijelom
Sredozemlju, ova biljka je već godinama popularna u svijetu. Ima
istu količinu željeza kao i crveno meso, a ova izuzetno
je bogata vlaknima.