'Zagorski mlinci' su pekarski proizvod pripremljen od glatkog pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli...
‘Zagorski mlinci’ novi su, 23. po redu
hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti
i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavila je u utorak
Europska komisija.
‘Zagorski mlinci’ su pekarski proizvod pripremljen od glatkog
pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli od kojih se radi tanko,
izvaljano i ručno razvučeno tijestom debljine 2,5 milimetara,
reže na komade pravokutnog oblika koji se peku u dvije faze na
grijaćim pločama i suše do gotovosti.
Gotov proizvod je tanko, pečeno tijesto pravokutnog oblika s
mogućim neravnim rubovima, bijelo-žute boje, ravne i mjestimično
blago nadignute površine s karakterstičnim, mjestimice nagorenim
ispupčenjima svijetlo smeđe, smeđe do crne boje nastalim uslijed
nadimanja tijesta tijekom pečenja.
Zemljopisno područje proizvodnje ‘Zagorskih mlinaca’ obuhvaća
područje Hrvatskog zagorja, odnosno cijelo područje
Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije
i rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s
Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom.
Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju
konkurentnost i vidljivost na tržištu.